Orzeźwiający rabarbar – idealny na wiosenne i letnie dni
Rabarbar zwany także rzewieniem, jest popularną rośliną należącą do rodziny rdestowatych. W naturze występuje w Azji Środkowowschodniej, na Syberii i obejmuje kilkadziesiąt gatunków.
Do Europy trafił wraz z wędrówkami Marco Polo, do Polski w XVIII wieku. Wiele osób kojarzy roślinę z ogródków przydomowych, z wiejskim krajobrazem. Najbardziej popularne i znane gatunki rabarbaru to rabarbar ogrodowy, kędzierzawy (wykorzystywany w kuchni) oraz rabarbar lekarski (wykorzystywany w medycynie). Rzewień ma charakterystyczne duże liście i długie, dość grube ogonki liściowe o smaku kwaskowatym.
Rzewień jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C, E. Zawiera także potas, kwas foliowy, magnez, sód, żelazo oraz błonnik. Jest warzywem niskokalorycznym.
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.