Badania wykazały niską wartość odżywczą wegańskich zamienników mięsa i jaj
Praktycznie taki sam wygląd jak prawdziwe jaja i mięso mają ich wegańskie zamienniki produkowane z roślin, jednak jak wykazały badania nie mają one takich wartości odżywczych jak oryginały.

Praktycznie taki sam wygląd jak prawdziwe jaja i mięso mają ich wegańskie zamienniki produkowane z roślin, jednak jak wykazały badania nie mają one takich wartości odżywczych jak oryginały.
Potwierdzają to szwedzkie badania opublikowane w czasopiśmie „Nutriens”. Z zaprezentowanych wyników badań dowiadujemy się, że mimo wysokiej zawartości minerałów w zamiennikach mięsa i jaj mają one bardzo niską przyswajalność dla organizmu.

Roślinne zamienniki jaj coraz tańsze
Osoby spożywające zamienniki mięsa są narażone na ryzyko potencjalnych niedoborów żelaza i cynku, a niska przyswajalność minerałów z zamienników mięsa i jaj jest pochodną występowania w tych produktach substancji antyżywieniowych – fitynianów, które hamują wchłanianie minerałów przez ludzki organizm.
(rw) pp / Źródło: KIPDiP

KIPDiP: We Francji zakaz etykietowania produktów roślinnych „mięsnymi nazwami”
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.