REKLAMA

Badania wykazały niską wartość odżywczą wegańskich zamienników mięsa i jaj

Redakcja - Zdrowie
30.04.2023
chat-icon 0

Praktycznie taki sam wygląd jak prawdziwe jaja i mięso mają ich wegańskie zamienniki produkowane z roślin, jednak jak wykazały badania nie mają one takich wartości odżywczych jak oryginały. 

fot. Adobe Stock
REKLAMA

Praktycznie taki sam wygląd jak prawdziwe jaja i mięso mają ich wegańskie zamienniki produkowane z roślin, jednak jak wykazały badania nie mają one takich wartości odżywczych jak oryginały. 

Potwierdzają to szwedzkie badania opublikowane w czasopiśmie „Nutriens”. Z zaprezentowanych wyników badań dowiadujemy się, że mimo wysokiej zawartości minerałów w zamiennikach mięsa i jaj mają one bardzo niską przyswajalność dla organizmu.

Osoby spożywające zamienniki mięsa są narażone na ryzyko potencjalnych niedoborów żelaza i cynku, a niska przyswajalność minerałów z zamienników mięsa i jaj jest pochodną występowania w tych produktach substancji antyżywieniowych – fitynianów, które hamują wchłanianie minerałów przez ludzki organizm.

(rw) pp / Źródło: KIPDiP

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA