REKLAMA

Bartłomiej Grzybek: tegoroczne plony poniżej oczekiwań

Redakcja - Uprawa
04.08.2018
chat-icon 0

Bartłomiej Grzybek prowadzi w Tarnówce (powiat złotowski, województwo wielkopolskie) wraz z ojcem Eugeniuszem gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 220 hektarów (200 ha własnych i ok. 20 ha w dzierżawie)

REKLAMA

Bartłomiej Grzybek prowadzi w Tarnówce (powiat złotowski, województwo wielkopolskie) wraz z ojcem Eugeniuszem gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 220 hektarów (200 ha własnych i ok. 20 ha w dzierżawie)

- U mnie w gospodarstwie już po żniwach. Obecnie pola są przygotowywane pod zasiewy rzepaku, który w tym roku wypadł poniżej oczekiwań, a związane to było z ogromną suszą co w połączeniu z moimi mozaikami (kilka klas gleby na jednym polu) znacznie zredukowało plony – opowiada o tegorocznej sytuacji w gospodarstwie Bartek – wszystkie pola po zbiorach zostały obsiane wapnem odmiany 04 w dawce 1.8 tony, zabieg ten powtarzam na moich polach każdego roku. Pozwala to utrzymać ph gleby na optymalnym poziomie – dodaje gospodarz.

Czytaj również:
„Bartłomiej Grzybek: Ważny jest partner, na którego zasze można liczyć”

- Po żniwach 100% zboża znajduje się w magazynie i cierpliwie czekamy na cenę. Pszenica, która w tym roku była tylko ozima, wydała plon w okolicach 5 ton, co w porównaniu do poprzedniego roku jest redukcją plonu o 50%. Najgorzej jednak wypadł jęczmień jary browarny z plonem 3 ton, przy założeniach przy siewie na 6-7 ton. Dodatkowo że względu na niski plon jęczmień nie ma parametrów browarnianych ponieważ został w nim przekroczony dozwolony poziom białka. Pozostaje nam czekać na lepszą cenę – podsumowuje Bartek.

- Dla wszystkich rolników z racji szybko zakończonych żniw warto przypomnieć sobie gdzie były problemy z melioracja w zeszłym roku i zabrać się teraz za naprawę. Ja właśnie zaczynam drobne naprawy bo deszcze wrócą i warto być gotowym – radzi gospodarz z Hajnówki.

Co do zasiewów w nowym sezonie, to 1/3 upraw u Bartłomieja Grzybka stanowi rzepak - wyłączne odmiany hybrydowe, 1/3 to pszenica ozima, 1/6 żyto hybrydowe (4 lata nie było u Bartka żyta), natomiast 1/6 zostaje na jęczmień jary browarny.

(rup) Paweł Pąk

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA