REKLAMA

Bioasekuracja wchodzi w życie. Jakie obowiązki czekają producentów świń?

Redakcja - Prawo i Finanse
28.02.2018
chat-icon 0

Z dniem dzisiejszym tj. 28 lutego 2018 roku, wszystkie gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną obowiązują zasady bioasekuracji.Jest to reakcja na narastający problem związany z rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Z dniem dzisiejszym tj. 28 lutego 2018 roku, wszystkie gospodarstwa utrzymujące trzodę chlewną obowiązują zasady bioasekuracji. Jest to reakcja na narastający problem związany z rozprzestrzenianiem się wirusa afrykańskiego pomoru świń.

Pojawienie się nowych przepisów niesie ze sobą wiele zmian i nowych obowiązków dla producentów trzody chlewnej. Od teraz gospodarstwa będą przechodzić szczegółowe kontrole, a producenci, którzy nie będą spełniać określonych wymogów, będą musieli podnieść standardy chowu świń.

Powiatowi lekarze weterynarii w razie stwierdzenia nieprawidłowości będą wydawać decyzje administracyjne nakazujące ich usunięcie. Niedostosowanie się do tych zaleceń może być jednoznaczne z nakazem uboju lub zabicia świń z zakazem utrzymywania ich w gospodarstwie.

Jakie wymogi muszą spełniać teraz producenci świń?

- prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,

- zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,

- utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,

- wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,

- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,

- bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,

- używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,

- wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,

- sporządzanie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,

- zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym,

- karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących.

(rpf) Krzysztof Przepióra

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA