REKLAMA

Botwina – prawdziwa bomba odżywcza

Redakcja - Zdrowie
30.04.2021
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

Botwina świetnie nadaje się do zup, a także jest smacznym dodatkiem do sałatek. Warto ją spożywać ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów.

fot. Adobe Stock
REKLAMA

Botwina świetnie nadaje się do zup, a także jest smacznym dodatkiem do sałatek. Warto ją spożywać ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów.

Botwina - młode listki i korzenie buraka ćwikłowego. Roślina ta znakomicie nadaje się do zup o (botwinek, chłodników i barszczy) oraz do lekkich, wiosennych sałatek. Możemy ją spożywać świeżą lub przetworzoną. Świetnie komponuje się z innymi wiosennymi warzywami (sałata, rzodkiewka) oraz serami.

Botwina to źródło witamin i soli mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, E, C, K i B (1, 2, 3, 5, 9) oraz minerały jak cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarkę, wapń i żelazo.

Warzywo to jest skarbnicą antyoksydantów. Zawiera 13 antyoksydantów, głównie flawonoidy i antocyjany. Bogate w biotynę i siarkę poprawia i reguluje działanie gruczołów łojowych. Reguluje ciśnienie krwi, pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża poziom cholesterolu LDL i chroni nas przed zawałem serca, udarem mózgu. Botwinka jest warzywem lekkostrawnym, zasadotwórczym, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

(rpf) jp / Źródło: R.H. Bronisze

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA