Brunatna plamistość liści pomidora – jak z nią walczyć?
Pomidory to rośliny bardzo chętnie uprawiane w Polsce. Największą popularnością cieszy się gatunek pomidora zwyczajnego i trudno się temu dziwić, gdyż jego uprawa należy do stosunkowo prostych. Oczywiście zdarza się, że nawet najbardziej odporna roślina zapada na chorobę, która sprawia, że przestaje ona rosnąć, wydaje mniejsze owoce lub w najgorszym wypadku obumiera. W przypadku pomidorów czasami można się spotkać z przypadłością nazywaną brunatną plamistością liści. To rodzaj choroby grzybowej, która zazwyczaj dotyka rośliny uprawiane w szklarniach.

Brunatna plamistość liści pomidora należy do chorób, które bardzo zagrażają roślinie, gdyż mogą prowadzić do jej całkowitego obumarcia. Zachęcamy Cię do przeczytania poniższego artykułu, gdzie opowiemy Ci o tym, jak wyleczyć tą chorobę. Zastanowimy się także nad tym, co możesz zrobić, by więcej nie mieć do czynienia z tym problemem. Tematyką uprawy roślin zajmujemy się od wielu lat, więc chętnie podzielimy się z Tobą naszą rozległą wiedzą w tej kwestii.
Spis treści:

Przenawożenie pomidorów – objawy, jak temu zaradzić?
-
Brunatna plamistość liści pomidora – czym jest ta niebezpieczna choroba?
-
Brunatna plamistość liści pomidora – zwalczanie ekologiczne
Mastitis u krów – sprawdzone sposoby, które chronią dobrostan zwierząt i hodowców
-
Brunatna plamistość liści pomidora – czym pryskać?
Brunatna plamistość liści pomidora – czym jest ta niebezpieczna choroba?
Przyczyną powstawania brunatnych plam na liściach pomidora jest grzyb Cladosporium fulvum. Choroba zaczyna się bardzo niepozornie. Pierwsze zmiany zauważalne są na dolnych liściach, które zaczynają pokrywać się żółtymi plamami. Początkowo nie są to duże odbarwienia, ale wraz z rozwojem choroby powiększają się one i stają coraz ciemniejsze.
Brunatna plamistość liści pomidora to choroba, która postępuje bardzo szybko. Spód liści zaczyna pokrywać szary nalot. Na tym etapie cała plantacja jest zagrożona, gdyż to nic innego jak zarodniki grzybów, które tylko czekają, by zarazić kolejną roślinę. Brunatna plamistość liści pomidora to choroba, która sprawia, że wszystkie liście obumierają, a następnie usychają. O dziwo, same pomidory mogą wyglądać całkiem nieźle. Jednak, gdy roślina jest chora, to owoce bardzo często nie mają okazji dojrzeć. Właśnie dlatego brunatna plamistość liści pomidora jest chorobą, która spędza sen z powiek wielu rolnikom.

Jak przechowywać środki ochrony roślin?
Brunatna plamistość liści pomidora – zwalczanie ekologiczne
Zasadniczo brunatna plamistość liści pomidora to choroba, która dotyka przede wszystkim rośliny uprawiane w warunkach szklarniowych. Wynika to z faktu, że grzyb powodujący to schorzenie umie bardzo dobrze przetrwać chociażby w konstrukcji szklarni, czekając na dobry moment by zaatakować. W przypadku pomidorów uprawianych w ogrodach dużo rzadziej zdarza się, że mamy do czynienia z problemem brunatnych plam na liściach. Do zwalczania tej choroby możesz wykorzystać środki chemiczne, które dostępne są na rynku. Obecna technologia pozwala na tworzenie specjalistycznej, ekologicznej chemii, która doskonale poradzi sobie z problemem.
Brunatna plamistość liści pomidora - domowe sposoby
Opryski brunatnej plamistości liści pomidora za pomocą specjalistycznych środków chemicznych to rozwiązanie, które pozwala zaoszczędzić czas i nerwy. Zrozumiałe jest jednak to, że wiele osób, uprawiając warzywa i owoce, nie chce stosować w tym procesie żadnej chemii. W przypadku pomidorów uprawianych w szklarniach należy pamiętać o ich regularnym wietrzeniu. Dzięki temu grzyb nie będzie miał okazji się rozwinąć w takim środowisku. Pamiętaj o zwracaniu uwagi na poziom wilgoci. Im wilgotniej – tym grzyby lepiej sobie radzą. Pomidory uprawiane w ogrodzie powinny być sadzone z dala od zbiorników wodnych. Dzięki temu grzyby nie będą miały okazji się zadomowić w okolicy. Jeżeli zauważysz brązowe plamy na którymś z krzewów, koniecznie odseparuj go od reszty uprawy.

Opryskiwacze polowe i sadownicze – jak dopasować sprzęt do rodzaju upraw?
Brunatna plamistość liści pomidora – czym pryskać?
Brunatna plamistość liści pomidora to choroba powszechna, a także bardzo niebezpieczna, więc warto zrobić wszystko, by żadna z roślin na nią nie zapadła. Pamiętaj przede wszystkim o regularnym wietrzeniu szklarni, jeżeli to tam uprawiasz swoje pomidory. Mamy nadzieję, że powyższy artykuł był dla Ciebie pomocny. Jeżeli chciałbyś dowiedzieć się więcej o uprawie roślin i sposobach ich zabezpieczania przed chorobami, zachęcamy Cię do zapoznania się z resztą treści na naszym blogu.
Choroby atakujące uprawy pomidorów pozostają dużym wyzwaniem dla rolników i ogrodników, którzy nieustannie stają przed koniecznością podjęcia trudnej decyzji między stosowaniem chemicznych środków ochrony roślin a praktykami opartymi na ekologicznych rozwiązaniach. Wybór ten często wiąże się z dylematem pomiędzy skutecznością a bezpieczeństwem dla środowiska oraz zdrowia konsumentów. Chemiczne metody, choć zazwyczaj przynoszą szybkie i zauważalne efekty w zwalczaniu chorób i szkodników, budzą obawy związane z potencjalnym wpływem na glebę, wodę oraz organizmy pożyteczne. Z kolei ekologiczne podejście, bardziej przyjazne naturze i stanowiące odpowiedź na rosnące oczekiwania w zakresie zrównoważonego rolnictwa, nie zawsze gwarantuje natychmiastowe rezultaty i wymaga stosowania bardziej kompleksowych działań profilaktycznych oraz systematycznej opieki nad uprawami. Tym sposobem wybór pomiędzy tymi dwoma podejściami staje się kwestią kompromisów, uwzględniających zarówno ekonomiczne, jak i środowiskowe aspekty produkcji rolniczej.
(rup)

Czym karmić kury, żeby się dobrze niosły jajka, Jak poprawić nieśność kur
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
jak pomidorki to tylko świeże latem a nie ze sklepu jałowe zimą , a najlepsze z własnego ogródka czy spod folii