REKLAMA

Ceny owoców w sezonie 2016/17 na obecnym poziomie; ceny warzyw w dół – IERiGŻ

Redakcja - Prawo i Finanse
14.07.2016
chat-icon 0

Ceny owoców w sezonie 2016/17 będą na poziomie z obecnego sezonu, zaś ceny warzyw spadną - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem.

Agro Brand
REKLAMA

Ceny owoców w sezonie 2016/17 będą na poziomie z obecnego sezonu, zaś ceny warzyw spadną - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem.

"W sezonie 2016/17 zmniejszą się ceny detaliczne warzyw i ich przetworów, a zbliżone do poziomu z sezonu poprzedniego mogą być ceny detaliczne owoców i przetworów. Wzrośnie konsumpcja produktów warzywnictwa, a nie zmieni się owoców i ich przetworów" - napisano w komentarzu do raportu.

Jednocześnie Instytut ocenia, że w sezonie 2015/16 przeciętne ceny detaliczne owoców i ich przetworów wzrosły rdr o ok. 10 proc.. 

"Decydujący był wzrost cen jabłek i owoców jagodowych. Ceny warzyw i ich przetworów zwiększyły się o ok. 5 proc." - napisano. 

Zdaniem IERiGŻ, w 2016 r. zbiory owoców będą nieznacznie większe niż przed rokiem.

"Decydujący będzie wzrost produkcji jabłek i malin. Większe będą zbiory niemal wszystkich warzyw gruntowych, a nieznacznie mniejsza będzie produkcja warzyw uprawianych pod osłonami. Ceny skupu większości owoców będą wyższe niż w 2015 r. (spadną tylko ceny malin). Niższe były ceny skupu agrestu. Obniżą się natomiast, w relacji do bardzo wysokich zbiorów w 2015 r., ceny skupu większości warzyw gruntowych (głównie kapustnych i korzeniowych)" - dodano.

Z raportu wynika, że w sezonie 2016/17 wzrośnie produkcja większości przetworów owocowych i warzywnych. 

"Zmniejszyć się może jedynie produkcja zagęszczonych soków owocowych. Na spadku produkcji koncentratu soku jabłkowego zaważy dalsze zmniejszenie importu tego produktu, a zagęszczonych soków produkowanych z owoców kolorowych mniejsze dostawy do przetwórstwa porzeczek czarnych, wiśni i truskawek. Utrzyma się tendencja wzrostowa produkcji soków, nektarów i napojów owocowych i owocowo-warzywnych" - dodano.

Instytut podał również, że w bieżącym sezonie wyższe ceny spowodowały spadek konsumpcji owoców i ich przetworów w gospodarstwach domowych z 43,5 do 43,1 kg/oso- bę, a warzyw i ich przetworów z 59,1 do 58,5 kg/osobę. (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA