REKLAMA

Chiny: Polska honorowym gościem na targach żywności SIAL w Szanghaju

Redakcja - Prawo i Finanse
05.05.2016
chat-icon 0

Ponad 90 polskich firm wystawia się na rozpoczętych w czwartek targach SIAL China w Szanghaju – największych targach rolno-spożywczych w Azji. Polska ma status gościa honorowego tegorocznej edycji tej imprezy.

EPA / QILAI SHEN
REKLAMA

Ponad 90 polskich firm wystawia się na rozpoczętych w czwartek targach SIAL China w Szanghaju – największych targach rolno-spożywczych w Azji. Polska ma status gościa honorowego tegorocznej edycji tej imprezy.

"Udział Polski jako partnera w targach SIAL China jest doskonałą okazją do tego, aby o jakości polskich produktów przekonali się także azjatyccy konsumenci” - ocenił podczas otwarcia targów minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel, który przebywa z wizytą w ChRL.

Jako honorowy gość, Polska miała okazję zaprezentować się na ceremonii otwarcia, a hasło promujące polską żywność „Polska smakuje” widoczne jest na plakatach, katalogach i innych gadżetach rozdawanych na targach.

Na SIAL China wystawiają się m.in. polscy producenci mleka i przetworów mlecznych, mięsa i wędlin, alkoholu, słodyczy, a także owoców świeżych i mrożonych oraz przetworów owocowych. Są wśród nich m.in. firmy Bakoma, Kupiec, Łowicz, Konspol, Sante, Mlekpol, Mieszko, Tymbark i Van Pur. Polscy przedsiębiorcy liczą na zwiększenie rozpoznawalności polskich wyrobów w Chinach i wzrost eksportu na wielki i chłonny chiński rynek.

"Chiny są jednym z priorytetowych rynków z punktu widzenia produkcji gospodarczej. Polska żywność będzie prezentowana na około 10 imprezach targowych na terenie Chin” - powiedział Jurgiel. Dodał, że Polska wystąpi w roli gościa honorowego także podczas targów Anufood, które odbędą się w Pekinie 16-18 listopada 2016 roku.

Szef MRiRW rozpoczął wizytę w Chinach od Pekinu. We wtorek spotkał się tam z chińskim wiceministrem rolnictwa Qu Dongyu, z którym rozmawiał o polsko-chińskiej wymianie ekspercko-naukowej w dziedzinie rolnictwa oraz o współpracy w formacie „16+1” między Chinami a 16 krajami Europy Środkowo-Wschodniej. Jurgiel spotkał się również z szefem Głównego Urzędu Nadzoru nad Jakością, Inspekcji i Kwarantanny ChRL (AQSIQ) Zhi Shupingiem. Dyskutowano na temat współpracy polskich i chińskich ekspertów w zakresie kontroli i atestowania żywności.

Polscy producenci owoców i mięsa mają nadzieję, że wizyta ministra przyspieszy proces otwierania chińskiego rynku na tego rodzaju towary. Od lat toczą się rozmowy w sprawie zezwolenia na import do Chin polskich jabłek. Chiński rynek jest obecnie zamknięty również na polską wieprzowinę, z powodu wykrytych w Polsce przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF), oraz wołowinę – z powodu choroby wściekłych krów (BSE).

Na ceremonii otwarcia targów SIAL China obecni byli także ministrowie rolnictwa Rosji, Czech i Białorusi.

Organizatorzy podają, że SIAL China to największe targi branży rolno-spożywczej w Azji. W czasie tegorocznej edycji, która potrwa do soboty, spodziewają się 66 tys. odwiedzających. Na ponad 126 tys. metrów kwadratowych w Nowym Międzynarodowym Centrum Wystaw w Szanghaju wystawia się ponad 3 tys. firm z 67 krajów świata.

Jak informuje MRiRW, Polska odnotowuje wysokie ujemne saldo handlowe w obrocie artykułami rolno-spożywczymi z Chinami, które w 2015 roku wyniosło 187 mln euro. W wyniku znaczącego spadku eksportu i wzrostu importu z Chin ujemne saldo zwiększyło się w porównaniu z 2014 rokiem o około 30 proc.

Wartość eksportu do Chin w 2015 roku wyniosła 127 mln euro i spadła o 22 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Z powodu ASF praktycznie nie eksportujemy już mięsa wieprzowego do Chin. Ponadto spadł eksport mleka i śmietany w proszku (o 69 proc.) oraz czekolady i wyrobów zawierających kakao (o 65 proc.). Natomiast wzrósł eksport mięsa drobiowego (ponad 2,5-krotnie) oraz serwatki (o 46 proc.).

Głównymi towarami rolno-spożywczymi eksportowanymi z Polski do Chin w 2015 r. były: serwatka, mięso i podroby z drobiu, czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao, syropy cukrowe, mleko i śmietana, wyroby cukiernicze.

Z Szanghaju Andrzej Borowiak (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA