Choroba obrzękowa – odwieczny problem wielu hodowców
Największe straty w produkcji zwierzęcej, mają miejsce w przypadku zachorowań młodych osobników, które ze względu na obniżona odporność, charakteryzują się największą śmiertlenością.
Największe straty w produkcji zwierzęcej, mają miejsce w przypadku zachorowań młodych osobników, które ze względu na obniżona odporność, charakteryzują się największą śmiertlenością.
Nie inaczej jest w przypadku trzody chlewnej, która także narażona jest na działanie wielu szkodliwych patogenów. Prosięta mogą zmagać się z różnymi chorobami już w pierwszych dniach swojego życia, jednak szczególnie niebezpiecznym z punktu widzenia strat w produkcji i upadków, jest okres bezpośrednio po odsadzeniu od maciory.
Cena tucznika na stałym poziomie
Jedną z chorób trzody chlewnej, która w szczególny sposób daje się we znaki hodowcom jest choroba obrzękowa. Jest ona znana niemalże wszystkim rolnikom, którzy utrzymują świnie w swoim gospodarstwie i chociaż jej przyczyny wydają się być z pozorou błahe, to w dalszym ciągu jest ona często spotykanym zjawiskiem.
Popularna obrzękówka zaliczana jest do chorób zakaźnych, ale nie jest zaraźliwa. Jest ona spowodowana występowaniem toksyny werotoksycznych szczepów bakterii E. coli, a czynnikami, które powodują jej namnażanie jest zmiana pokarmu po odsadzeniu prosiąt, zbyt wysokie właściwości buforowe w podawanej paszy, niedostateczne zakwaszenie pokarmu w żołądku, zmienna temperatura otoczenia, a także walki hierarchiczne zwierząt.
Dopłaty do ubezpieczeń dla hodowców zwierząt. Nabór do 30 sierpnia
Choroba obrzękowa atakuje zwierzęta, najczęściej w pierwszych dwóch tygodniach po odsadzeniu od matki, ale często spotykana jest też w kolejnych tygodniach życia prosiąt - o wiele rzadziej dotyka starsze osobniki. Zazwyczaj chorują najcięższe i najlepiej rozwinięte zwierzęta z danego stada, które pobierają największą ilość paszy.
Jeżeli w pierwszych tygodniach po odsadzeniu prosiąt, widoczne są niepokojące objawy, takie jak krótkotrwała biegunka czy utrata apetytu, istnieje spore prawdopodobieństwo pojawienia się choroby obrzękowej. Obrzękówka zaliczana jest do chorób, którym o wiele łatwiej jest zapobiegać niż leczyć i nawet na tym etapie choroby może być już za późno, aby powstrzymać jej rozwój.
Często początkowe stadium choroby jest praktycznie niezauważalne i uświadamiamy sobie skalę problemu, kiedy u prosiąt widoczny jest już obrzęk czoła, nosa, powiek, pojawiają się niedowłady oraz porażenia kończyn. Chore zwierzęta mają też problem z oddychaniem i wydają chrakteryczne, chrapliwe dzwięki.
Szacuje się, że choroba obrzękowa występuje zazwyczaj w małych i średnich gospodarstwach towarowych, a zachorowalność w stadzie oscyluje w granicach 15%. O wiele gorzej wygląda sytuacja ze śmiertelnością, która w przypadku chorych osobników wynosi zazwyczaj 90%, co potwierdza tezę dotyczącą trudności w leczeniu obrzękówki.
36 ognisko ASF u świń w 2024 roku
Aby nie dopuścić do pojawienia się tego typu przypadłości, trzeba wystrzec się przede wszystkim błędów żywieniowych, pojawiających się w hodowli trzody chlewnej. Podstawą jest przede wszystkim odpowiednie zbilansowanie podawanych pasz.
(rzw) Krzysztof Przepióra
Różyca u świń. Część 2. – objawy chorobowe
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.