REKLAMA

Chowacze w rzepaku

Redakcja - Uprawa
25.03.2019
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

W związku z poprawiającymi się warunkami metrologicznymi na terenie całego kraju w plantacjach rzepaku pojawiają się chowacze.

fot. Kacper Podlewski
REKLAMA

W związku z poprawiającymi się warunkami metrologicznymi na terenie całego kraju w plantacjach rzepaku pojawiają się chowacze.

Obecnie nasilenie występowania chowacza brukwiaczka, chowacza czterozębnego oraz chowacza podobnika występuje głównie na plantacjach rzepaku w województwie wielkopolskim. W wielu miejscach ich liczba przekracza już próg ekonomicznej szkodliwości, co oznacza, że zalecany jest oprysk.

Natomiast na terenie województw głównie zachodnich i południowych stale wzrasta liczba agrofagów tego szkodnika. Warto więc obserwować swoje plantacje. Do monitorowania upraw i ustalenia liczby szkodników w rzepaku pomocne są żółte naczynia. Ustawia się je około 25 m od brzegu pola, na wysokości roślin.

Naczynia powinny posiadać małe otwory przy krawędzi. Następnie naczynie napełnia się do połowy wodą z kilkoma kroplami płynu do mycia naczyń, który nie pozwoli wydostać się owadom z pojemnika. Obserwację należy prowadzić w przeciągu 1-3 dni.

Jeśli w jednym naczyniu będzie ponad 10 chrząszczy, należy przystąpić do zwalczania chemicznego, ponieważ został przekroczony próg ekonomicznej szkodliwości.

(rup) jp

Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA