Coraz większe spożycie i coraz większy popyt na mięso drobiowe w Polsce
Popyt na mięso drobiowe w Polsce systematycznie wzrasta.
Popyt na mięso drobiowe w Polsce systematycznie wzrasta.
Eksperci szacują, że w 2017 roku, średnie spożycie mięsa drobiowego na osobę w ciągu roku, wyniesie w naszym kraju 30,5 kilograma, co jest wynikiem ponad 25% wyższym niż jeszcze 10 lat temu.
Grypa ptaków szaleje w USA. W miesiąc uśmiercono niemal 4 miliony ptaków
Podaż towaru na rynku utrzymuje się na wysokim poziomie, a zainteresowanie surowcem na polskim rynku idzie w parze z coraz większym eksportem mięsa drobiowego do innych krajów.
Od początku roku do końca sierpnia, Polska sprzedała za granicę ponad 720 tysięcy ton mięsa drobiowego i podrobów - głównie do Niemc (105 tys. ton), Wielkiej Brytanii (60 tys. ton) i Francji (54 tys. ton).
Pożar budynków inwentarskich z bydłem i kaczkami
Wzrasta także wielkość eksportu polskiego drobiu poza kraje Unii Europejskiej i jest on o 16% większy niż przed rokiem.
(rpf) Krzysztof Przepióra
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.