Czy Japonia i Hongkong zwiększą import polskiej wołowiny?
Japonia i Hongkong to ważni odbiorcy żywności z Polski. Nasz eksport do Japonii w 2022 roku osiągnął wielkość 108 mln euro, najważniejszym produktem eksportowym na ten rynek jest mrożona wołowina. Z kolei polski eksport żywności do Hongkongu osiągnął wielkość 93,8 mln euro.

– Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE. Liczę, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują kolejnymi umowami na dostawy polskiej wołowiny – powiedział wiceminister Bartosik podczas spotkania z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu, które służyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce. Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.
Program promocyjny UE „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach” jest realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).
Spotkanie, które odbyło się w siedzibie MRiRW, miało na celu między innymi zaprezentowanie importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju oraz warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.
Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
(rpf) Źródło: MRiRW
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.