REKLAMA

Czy Japonia i Hongkong zwiększą import polskiej wołowiny?


Japonia i Hongkong to ważni odbiorcy żywności z Polski. Nasz eksport do Japonii w 2022 roku osiągnął wielkość 108 mln euro, najważniejszym produktem eksportowym na ten rynek jest mrożona wołowina. Z kolei polski eksport żywności do Hongkongu osiągnął wielkość 93,8 mln euro.

fot. Adobe Stock
REKLAMA

– Produkcja i eksport mięsa to polska specjalność. Polska jest trzecim eksporterem wołowiny w UE. Liczę, że kontakty nawiązane przez Państwa w trakcie wizyty w Polsce zaowocują kolejnymi umowami na dostawy polskiej wołowiny – powiedział wiceminister Bartosik podczas spotkania z importerami wołowiny z Japonii i Hongkongu, które służyło zaprezentowaniu importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce. Przedsiębiorcy japońscy przebywają w Polsce w ramach programu promocyjnego Unii Europejskiej, którego celem jest wsparcie europejskich przedsiębiorców w nawiązywaniu relacji biznesowych z partnerami z Japonii i Hongkongu.

Program promocyjny UE „Europejska wołowina na azjatyckich rynkach” jest realizowany przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Spotkanie, które odbyło się w siedzibie MRiRW, miało na celu między innymi zaprezentowanie importerom szczegółowych informacji nt. sektora wołowiny w Polsce, skali i specyfiki produkcji tego mięsa w naszym kraju oraz warunków eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego z Polski.

Na pytania gości odpowiadali przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

(rpf) Źródło: MRiRW


REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA