Dlaczego warto uprawiać soję
Jedną z najważniejszych zalet tej bobowatej rośliny jest zdolność do współżycia z korzeniowymi bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum, które wiążą wolny azot z powietrza w związki przyswajalne dla roślin.
Jedną z najważniejszych zalet tej bobowatej rośliny jest zdolność do współżycia z korzeniowymi bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium japonicum, które wiążą wolny azot z powietrza w związki przyswajalne dla roślin.
Jak poprawnie ciąć orzech włoski?
Czym i jak karmić ryby w stawie
Uprawa soi przyczynia się więc do oszczędności energii na produkcję sztucznych nawozów azotowych, ponieważ ich zużycie w soi jest wielokrotnie niższe od zapotrzebowania na nawozy innych, nienależących do rodziny bobowatych, roślin.
Ograniczone nawożenie pól azotem daje konkretne oszczędności rolnikowi, a ponadto chroni środowisko przed nadmiernym wysyceniem związkami azotu, dzięki czemu nie zanieczyszczają one naszych jezior, rzek i studni.
W naszych warunkach klimatycznych soja nie jest obecnie atakowana przez żadne groźne szkodniki oraz choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe. Sporadycznie pojawiające się objawy chorób nie wymagają interwencji w postaci opryskiwania fungicydami.
Kiedy sadzić cebulę dymkę?
Uwaga na temperaturę
Wyróżnia się dwa krytyczne okresy rozwoju, w których soja ma szczególnie duże wymagania termiczne. Pierwszy z nich to okres od siewu do pełni wschodów. Niska temperatura w tym czasie może przedłużyć kiełkowanie nasion – w konsekwencji część z nich gnije i nie wschodzi. Drugim okresem krytycznym jest faza kwitnienia – gdy temperatura spada poniżej 10°C, soja nie wchodzi w fazę kwitnienia, a utrzymywanie się przez dłuższy czas temperatury poniżej 24°C opóźnia kwitnienie. Mniej ciepła potrzebuje soja w okresie dojrzewania.
Jak wykorzystać w pełni możliwości nawozu azotowego
Gromadzeniu białka sprzyja wyższa średnia temperatura dobowa i pewien niedostatek opadów, natomiast gromadzeniu tłuszczu – raczej niższa średnia temperatura dobowa oraz zwiększona ilość opadów. Soja należy do roślin o umiarkowanych wymaganiach wodnych. Owłosienie chroni rośliny soi przed nadmiernym parowaniem, a rozwinięty palowy system korzeniowy pozwala na pobieranie wody z głębszych warstw gleby. Największe potrzeby wodne występują w okresie kiełkowania i wschodów, w fazie kwitnienia oraz zawiązywania i wypełniania strąków.
Wymagania glebowe
Żywokost – sposób na gnojówkę
Dobre plony soi uzyskuje się na czarnych ziemiach zasobnych w składniki pokarmowe, jak również na glebach lżejszych, pod warunkiem że nawożenie mineralne jest obfite, a opady występują w zwiększonej ilości. Najodpowiedniejsze dla soi są gleby zaliczane do kompleksu pszennego bardzo dobrego, dobrego wadliwego, klasy bonitacyjnej II–IIIb. Soja nie znosi gleb kwaśnych, najbardziej odpowiadają jej gleby, których pH wynosi 6–7.
Jak założyć spółdzielnię socjalną na wsi?
Wybór odmiany
Koper włoski – jak go uprawiać i kiedy siać?
Nawożenie
Ściółkowanie malin – dlaczego jest tak ważne?
Soja uprawiana na glebach o wysokiej zasobności w fosfor oraz potas nie wymaga nawożenia tymi składnikami. Na glebach o średniej zawartości fosforu i potasu zaleca się wysiać jesienią około 40–50 kg/ha P2O5 oraz 60–80 kg/ha K2O. Na glebach o niskiej zasobności dawki należy zwiększyć do 70 kg/ha P2O5 oraz 120 kg/ha K2O.
Soja reaguje korzystnie na niektóre mikroskładniki, m.in. na:
Kiedy można zgłaszać uwagi do miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego?
Na glebach o niskiej zawartości siarki i magnezu soję należy dokarmiać siarczanem magnezu dwukrotnie w okresie wegetacji. Niedobory mikroskładników należy uzupełniać nawozami dolistnymi w początkowym etapie wzrostu roślin (faza drugiej/trzeciej pary trójlistków).
Kto płaci podatek rolny – właściciel ziemi czy dzierżawca?
Zbyt obfite nawożenie azotem może powodować wyleganie plantacji oraz słabe zawiązywanie lub brak bakterii brodawkowych, a także niższy plon nasion.
(rup) jp / Źródło: Instytut Ochrony Roślin
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.