Doceń Polskie – Święta na słodko!
Przepyszny świąteczny makowiec, sernik puszysty i malinowy sos do wigilijnej kaczki oraz gęsi - to propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Słodkie przysmaki doskonale sprawdzą się w trakcie zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia.
Przepyszny świąteczny makowiec, sernik puszysty i malinowy sos do wigilijnej kaczki oraz gęsi - to propozycje laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Słodkie przysmaki doskonale sprawdzą się w trakcie zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia.
Czas poprzedzający święta Bożego Narodzenia to dla wielu osób okres intensywnych kulinarnych przygotowań. Dlatego też jeszcze zanim zabierzemy się za układanie menu dwunastu wigilijnych potraw nie możemy również zapomnieć o słodkim akcencie. Jeżeli jednak nie mamy pomysłu, z pomocą przychodzą laureaci programu „Doceń polskie”.
Rodzaje zbóż i ich zastosowanie
Słodki makowiec i puszysty sernik będą nie tylko smaczną odskocznią od stałych punktów kulinarnego programu wigilii, ale także pozwolą wprowadzić wyjątkowy klimat i ...zapach świąt. Z kolei malinowy sos do kaczki i gęsi swoją słodyczą doskonale przełamie smak i nada nowy wymiar tym potrawom.
Składnikiem każdej propozycji jest produkt posiadający certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Charakterystyczny znak dowodzi, że sygnowana nim żywność została pozytywnie oceniona przez specjalistów z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”.
Co oznacza jeż na podwórku – szkodzi czy pomaga?
Jury ocenia smak, wygląd oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Więcej informacji na temat przedsięwzięcia można znaleźć pod adresem www.DocenPolskie.pl, zaś przepisy kulinarne laureatów programu są zawarte w, dostępnym na blogu Programu, e-booku.
I. MAKOWIEC
Składniki ciasta:
- 15 g drożdży
Hodowla danieli: przepisy i pozwolenia
- 300 ml mąki
- 50 ml cukru
Top 5 portali randkowych dla rolników
- ¼ kostki masła
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
Składniki masy makowej:
Góralskie smaki na grillu? Spróbuj grillowanego oscypka i swojskie kiełbasy
- 100 ml miodu
- 350 ml potrójnie mielonego maku
Co zabrać do jedzenia ze sobą na cały dzień pracy?
- 100 ml mleka
- 100 ml rodzynek lub mieszanki pokrojonych, ulubionych bakalii
Składniki polewy:
- 100 g Sera topionego śmietankowego firmy SERTOP Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 50 g masła
Toksyny na talerzu. Czy ryby to „samo zdrowie”?
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
105 lat niepodległej Polski
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo: mak do posypania
Przygotowujemy ciasto.
Grzyby zbieraj mądrze
Przygotowujemy makowiec.
Zero mięsa, nabiału i samochodów. Dlaczego postulaty grupy C40 Cities są groźne dla zdrowia i życia?
II. SERNIK PUSZYSTY
Składniki masy:
- 1½ szklanki cukru
- 8 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ litra śmietanki kremowej
Składniki ciasta (spodu):
- 1 ¾ szklanki krupczatki
- ½ kostki masła
- łyżka proszku do pieczenia
III. MALINOWY SOS DO KACZKI I GĘSI
Składniki:
- 1 szklanka herbaty owocowej Bifix Malina (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
- 1 łyżka miodu gryczanego
Przygotowanie:
Doprawiamy wszystko szczyptą soli i dusimy na wolnym ogniu, aż cebula stanie się rozpadająca i słodka. Mieszamy od czasu do czasu, aby zawartość w rondlu nie przywarła do dna. Do rondla wsypujemy mąkę ryżową i mieszamy, aż całkowicie przyklei się do cebuli i zacznie przywierać do dna rondla.
Następnie do rondla wlewamy połowę szklanki zimnej herbatę i za pomocą drewnianej łyżki dobrze wszystko mieszamy. Gdy już nic nie przywiera do dna rondla (powstał gładki sos), można dolać kolejną część herbaty. Jeśli sos ma już odpowiednią, ulubioną przez nas gęstość, można pominąć dolewanie całej herbaty.
Na koniec dodajemy do sosu odrobinę miodu, aby uzyskać jego odpowiednią słodycz. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Przecedzamy sos przez gęste sitko do miski, a następnie zawartość miski umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się połączy z sosem.
Gotowy, ciepły sos podajemy z ulubionym drobiem, jak np. kaczką czy gęsią. Sos doskonale sprawdzi się także do jaśniejszych mięs, jak np. do indyka lub schabu. Herbatę malinową można zastąpić inną herbatą Bifix, np. czarną porzeczką lub aronią.
(rzd) Magdalena Matusik /Adventure Media
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.