REKLAMA

Eksport napędza branżę drobiarską

Redakcja - Zwierzęta
21.06.2016
chat-icon 0

Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

PAP / Wojciech Pacewicz
REKLAMA

Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w kwietniu 2016 r. ok. 218 tys. ton tego mięsa.

Jak piszą eksperci jest to poziom miesięczny nienotowany dotychczas, bo o 10 proc., tj. o 20 tys. ton większy niż przed miesiącem i o 27 proc., tj. o 47 tys. ton większy niż przed rokiem.

Jak obliczyli eksperci produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych czterech miesiącach tego roku o ok. 121 tys. ton, tj. o prawie 18 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w poprzednim roku.

"Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym rozwoju produkcji i całej branży drobiarskiej. Szybkiej dynamice wzrostu eksportu drobiu z Polski sprzyja postępująca dywersyfikacja rynków zbytu, wspierana programami promocyjnymi współfinansowanymi ze środków UE" - komentują świetne wyniki branży.

W marcu 2016 r. sprzedano za granicę o 8,5 proc., tj. o ok. 6 tys. ton mięsa drobiowego więcej niż w roku poprzednim, a eksport stanowił ok. 35 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w zakładach dużych. (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA