Goplana – jedna z najlepiej plonujących odmian pszenicy jarej
Pszenica jara jest zbożem, które ze względu na wysokie walory jakościowe ziarna cieszy się dużym uznaniem. W porównaniu z pszenicą ozimą ma jednak większe wymagania glebowe i ze względu na słabiej rozwinięty system korzeniowy jest bardziej podatna na działanie suszy.
Pszenica jara jest zbożem, które ze względu na wysokie walory jakościowe ziarna cieszy się dużym uznaniem. W porównaniu z pszenicą ozimą ma jednak większe wymagania glebowe i ze względu na słabiej rozwinięty system korzeniowy jest bardziej podatna na działanie suszy.
Aby odpowiednio się rozkrzewić i wytworzyć silny system korzeniowy, gatunek ten wymaga zatem wcześniejszych siewów.
Rodzaje zbóż i ich zastosowanie
Cały czas trwają jednak pracę nad odmianami, które byłby w stanie sprostać wymaganiom współczesnego rolnictwa i wydać wysoki plon nawet w latach, kiedy warunki klimatyczne nie są korzystne.
Pszenicą jarą, która wpisuje się w ten schemat jest Goplana - nowa odmiana wyhodowana przez Hodowlę Roślin Danko, która została nagrodzona Złotym Medalem MTP Polagra Premiery 2018.
Rolnictwo plantacyjne – na czym polega, cechy, gdzie występuje?
Jest to odmiana, która wyróżnia się nadzwyczajną plennością i jest jedną z najlepiej plonujących odmian pszenicy jarej w Polsce. Otrzymane ziarno jest grube i dobrze wykształcone oraz posiada bardzo dobre parametry jakościowe (grupa E/A).
Dużym atutem odmiany jest uniwersalność. Nadaje się ona do siewów wiosennych, jak i przewódkowych i może być uprawiana w różnych warunkach klimatyczno-glebowych. Doskonale sprawdza się na glebach kompleksu pszenno-buraczanego.
Goplana jest odmianą średniowysoką, jednak w latach, w których ilość opadów jest większa oraz przy wysokiej technologi uprawy, konieczne jest skracanie źdźbła.
Pszenica charakteryzują się bardzo dobrą odpornością na większość chorób grzybowych - przede wszystkim na mączniaka prawdziwego, septoriozę plew, rdzę brunatną oraz fuzariozę kłosów.
Septorioza pszenicy – co to jest?
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe w skali 9-stopniowej:
Termin kłoszenia: średnio późny
Plusy i minusy uprawy rzepaku
Termin dojrzewania: średnio późny
Długość źdźbła: średnie
MTZ: wysoka
Odporność na porastanie: 5.0
Optymalne terminy siewu zbóż jarych
Odporność na wyleganie: 7.2
Zawartość białka: 7.0
Jak wykorzystać w pełni możliwości nawozu azotowego
ilość glutenu mokrego: 8.0
Gęstość ziarna: 6.0
Odporność na choroby w skali 9-stopniowej:
Mączniak prawdziwy: 8.4
Orka przedzimowa to lepsza jakość gleby
Rdza brunatna: 7.9
Septorioza liści: 7.0
Jesienne przebarwienia liści rzepaku to nie zawsze efekt niedoborów
Septorioza plew: 7.5
Fuzarioza kłosa: 7.7
Choroby podstawy źdźbła: 8.0
Choroby podstawy źdźbła: 7.7
Do rolników, którzy sprzedali pszenicę lub grykę po 14 kwietnia, trafiło 1,46 mld złotych
Rdza żółta: 7.9
(rup) Krzysztof Przepióra, Danko
Mija czas na siew rzepaku
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.