Góralskie smaki na grillu? Spróbuj grillowanego oscypka i swojskie kiełbasy
Dłuższe, słoneczne dni i piękna pogoda zachęcają do uprawiania naszego ulubionego narodowego sportu, czyli grillowania. Polacy kochają te formę przygotowania posiłków za to, jak jednocześnie łączy łatwość gotowania z możliwością spędzania przyjemnego, wspólnego czasu z rodziną i przyjaciółmi.

Dziś grillowanie to nie tylko karkówka i kiełbasa, ale także sery, warzywa, a nawet owoce. Jedyne co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia. Dziś zachęcimy Cię do włączenia w swoje grillowanie górskich przysmaków, które uświetnią Twoją kuchnię.
Dlaczego warto przygotowywać dania z grilla?
Przygotowanie grilla to mega szybka i łatwa sprawa, a smak i aromat dań przyszykowanych na ruszcie sprawia, że każdy nabiera ochoty do jedzenia. Taka forma spędzania czasu jest dla nas także świetna pod względem dbania o relacje i zadbania o swoje samopoczucie po długim tygodniu ciężkiej pracy. Wspólne przygotowanie specjałów na grilla, a później przyjemna aktywność na świeżym powietrzu pozwolą nam odetchnąć i jednocześnie spędzić czas ze swoimi bliskimi. Jak najlepiej przygotować się do grilla, by potrawy zachwycały swoim smakiem? Przede wszystkim postaw na wysoką jakość składników i różnorodność. Niezwykle bogata oferta sklepu internetowego Schronisko Bukowina pozwoli Ci zaopatrzyć się w wyjątkowe produkty, które połączą tradycyjną kuchnię z podhalańskim smakiem.

Co zabrać do jedzenia ze sobą na cały dzień pracy?

Kuchnia góralska na co dzień - sprawdź propozycje na grilla prosto z Podhala
Grill to nie tylko dania mięsne, choć oczywiście to właśnie one wiodą prym w naszych wyborach. Coraz większą popularnością wśród rodaków cieszą jednak także grillowane warzywa, ziemniaki, cukinie, bakłażany, które mogą być częścią sałatki do grilla lub stanowić osobna przekąskę, a także przepyszne sery wędzone i inne, które poddane obróbce cieplnej nabierają wyjątkowego smaku i pomogą nam przywołać wspomnienia z urlopu w Tatrach. Mięso na grilla warto jest przygotować wcześniej, by nabrało smaku z marynaty. Nie bójmy się eksperymentować i nie ograniczajmy się jedynie do karkówki. Wybierajmy różne kiełbasy, a także boczek, drobiowe skrzydełka czy wołowinę. Dzięki temu unikniemy monotonii, a nasz obiad lub kolacja za każdym razem będzie smakować niepowtarzalnie. Przysmaki mięsne koniecznie uzupełnijmy o warzywa z rusztu oraz podgrzane na grillu sery. Oscypek z grilla nie musi być już tylko przysmakiem z górskich wakacji, ale może być częstym gościem na naszych stołach.
Góralskie przysmaki na grilla - jak przygotować?
Na świeżym powietrzu jedzenie smakuje zupełnie inaczej, a z grilla możemy podawać zarówno drugie danie po zupie, jak i kolację. W ten łatwy i przyjemny sposób możemy przygotować także ucztę przy specjalnej okazji, a elementy kuchni podhalańskiej tylko podkreślą jej wyjątkowość. Podhale to region, który słynie z wielu serów, bryndzy, oscypka, bundzu czy korbaczy, a także moskoli, placków po zbójnicku czy kwaśnicy. Ten pyszny, wykwintny góralski smak możemy dziś na szczęście mieć nie tylko na urlopach. Do dań z grilla szczególnie polecamy Ci oscypka z grilla z żurawiną. Jak najlepiej przygotować serki z mleka owczego lub krowiego? Małe serki opiekamy w całości po 2, 3 minuty z każdej strony, by skórka była chrupiąca, a środek ciepły i lekko ciągnący się. Większe sery kroimy na plastry o grubości 1, 1,5 centymetr. Jeśli chcesz przygotować ciekawą przekąskę, należy serki zawinąć w plastry wędzonego boczku. Możesz podać na sałacie skropionej dressingiem z żurawiny i cieszyć świetnie wyglądającym i smacznym daniem.

Toksyny na talerzu. Czy ryby to „samo zdrowie”?

Gdzie robić zakupy na grilla?
Podstawą dobrego gotowania, w tym także grillowania, są świeże składniki, wysoka jakość i unikanie zbędnych konserwantów i półproduktów. Przygotowanie pysznej marynaty i sałatki do grilla nie zajmie Ci dużo czasu, a 20 minut później możesz cieszyć się niezwykle dobrym jedzeniem. Z oferty spiżarni online www.SchroniskoBukowina.pl wybierz pyszne kiełbasy, serki wędzone, żurawinę, ale także fantastyczne ketchupy, sosy czy musztardy. Wszystko hermetycznie zapakowane, łatwe do zamówienia, i dostarczone w wyjątkowo krótkim czasie, być zawsze mógł sięgać po ulubione produkty z górnej półki.
(rw) Artykuł sponsorowany
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.