Ile jaj zjada rocznie statystyczny Polak?
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP) podała statystyki Głównego Urzędu Statystycznego, z których wynika, że przeciętny Polak zjada rocznie 160 jaj kurzych.

KIPDiP reprezentujący przedstawicieli branży drobiarskiej ocenia, że oficjalne dane statystyczne z GUS mogą być istotnie zaniżone. Według wyliczeń Izby, szacunkowe spożycie jaj na mieszkańca wynosi w Polsce około 205 jaj rocznie.
- O tym, że informacje GUS o spożyciu jaj w Polsce mogą być nie doszacowane świadczy choćby proste porównanie z poziomami spożycia jaj na mieszkańca raportowanymi przez sąsiednie kraje. Zgodnie z monitoringiem KIPDiP statystyczny Czech zjada 263 jaja rocznie, Słowak 212 jaj, Litwin 246 jaj, Niemiec 235 jaj, a Ukrainiec aż 310 jaj. Dlaczego zatem średnie spożycie w Polsce miałby wynosić tylko 159 jaj i odbiegać tak bardzo od tego, co pokazują kraje ościenne? – pyta Katarzyna Gawrońska, dyrektorka KIPDiP.

Braki na rynku jaj – nie będzie wielkanocnych promocji
Dyskusja dotycząca prawdziwej konsumpcji jaj pomiędzy producentami a Głównym Urzędem Statystycznym trwa od lat. Różnica w wyliczeniach drobiarzy a tymi z profesjonalnych statystyk, polega przede wszystkim na szacunkach produkcji. Właściciele stad kur nieśnych oceniają poziom krajowej produkcji jaj na niemal 14 miliardów sztuk. Z kolei według statystyk GUS jest to ponad 10 mld jaj.
Określenie wielkości produkcji jaj ma kluczowe znaczenie bowiem to na jej podstawie kalkulowane jest później przeciętne spożycie jaj na mieszkańca Polski.

Za problemy na rynku jaj zapłaci konsument
Katarzyna Gawrońska z KIPDiP ocenia współpracę z GUSem jako bardzo dobrą. Między stronami cały czas prowadzone są rozmowy, a KIPDiP zdaje sobie sprawę z koniecznej ostrożności z jaką instytucja musi podchodzić do zmian. - Jesteśmy jednak przekonani, że korekty są nieuchronne – mówi Gawrońska.
Polska, według danych Komisji Europejskiej jest szóstym największym producentem jaj w UE. Pierwsza piątka to Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy i Holandia. W Polsce nadal przeważa klatkowy system utrzymania kur, w którym hodowanych jest ponad 70 procent pogłowia polskich niosek.
Dane z Głównego Inspektoratu Weterynarii wskazują, że w Polsce jest zarejestrowanych 51,5 mln stanowisk dla kur nieśnych, co oznacza że taka może być największa możliwa liczba kur utrzymywanych w profesjonalnych hodowlach.
(rzw) Źródło: KIPDiP

Przydomowa hodowla przepiórek – niezbędne informacje
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
A kim jest statystyczny polak?