REKLAMA

Ile kosztuje świnia?

Redakcja
13.12.2023
Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 1

W kształtowaniu się cen świń na polskim rynku wieprzowiny istnieje szereg zmiennych, które determinują ich wartość. Popyt na świnie, będący jednym z kluczowych czynników wpływających na ceny, ulega zmianom w różnych okresach i warunkach. Zazwyczaj wzrost popytu na świnie obserwuje się podczas okresów sezonowych, takich jak okresy świąteczne, kiedy to wzrasta zapotrzebowanie na mięso wieprzowe w sklepach i restauracjach. Ile kosztuje świnia i co wpływa na wycenę żywca wieprzowego?

REKLAMA
  1. Od czego zależy cena świni?
  2. Ile kosztuje świnia 120 kg?
  3. Cena świń a jakość mięsa
  4. Świnia – cena w Polsce

Od czego zależy cena świni?

Cena świń może zależeć od wielu czynników natury ekonomicznej, hodowlanej i rynkowej. Różne rasy świń mogą mieć różne ceny ze względu na ich cechy genetyczne, wydajność hodowlaną i jakość mięsa. W niektórych okresach, na przykład przed świętami, ceny świń zwykle rosną z powodu zwiększonego popytu. Kwestia wyceny regulowana jest także przez sytuację rynkową i intensywność importu mięsa z Zachodu.

Zmiany koniunktury rynkowej, fluktuacje kursów walutowych, polityka handlowa i międzynarodowy handel mięsem to również istotne czynniki w kontekście wyceny wieprzowiny. Cena zależna jest także od konkretnych regionów hodowlanych oraz odległości od centrów dystrybucji. Pośredni wpływ na regulację cenową mają szerokie rozumiane trendy konsumenckie. Zmiany w preferencjach klientów, preferowanie jednych rodzajów mięsa od innych, czy nowe schematy żywieniowe to aspekty znacząco wpływające na popyt.

Ile kosztuje świnia 120 kg?

Cena świń w ostatnich latach waha się w zależności od wyżej wymienionych czynników oraz innych zmiennych zewnętrznych. W pierwszym kwartale tego roku, przed majówką, ceny tuczników rosły. Analizy poszczególnych zakładów mięsnych pozwalają stwierdzić, że w tamtym okresie cena żywca wynosiła nawet 8-9 zł/kg. W klasie E stawki sięgały nawet do 12 zł/kg.

Szczegółowe dane na temat zmian w kwestii wyceny rejestrowane i badane są m.in. przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) regularnie publikują raporty dotyczące średniej ceny netto zakupu żywca wieprzowego i sprzedaży półtusz wieprzowych. Rekordowe ceny żywca wieprzowego w tym roku uwarunkowane są przede wszystkim wysokim stopniem redukcji pogłowia trzody.

Cena świń a jakość mięsa

Regularna obserwacja rynku dotyczącego zmian cen żywca wieprzowego jest kluczowym aspektem dla każdego przedsiębiorstwa operującego w branży mięsnej. Świadomość dynamicznych zmian cenowych ma istotne znaczenie dla planowania produkcji, zarządzania zapasami oraz ustalania optymalnych strategii cenowych. Wzrost lub spadek cen żywca wieprzowego może znacząco wpłynąć na rentowność i koszty produkcji mięsa wieprzowego w przedsiębiorstwie.

Jakość mięsa wieprzowego jest kluczowym czynnikiem wpływającym na zadowolenie i lojalność konsumentów. Wspieranie hodowców świń, którzy stawiają na jakość i dobrostan zwierząt, może przekładać się na oferowanie konsumentom wysokiej jakości, świeżego i smacznego mięsa. Klienci coraz bardziej świadomie podejmują decyzje dotyczące zakupów mięsa, biorąc pod uwagę nie tylko cenę, ale także jakość, pochodzenie oraz warunki hodowli.

Świnia – cena w Polsce

Wsparcie dla lokalnych hodowców nie tylko promuje lokalną gospodarkę, ale także przyczynia się do utrzymania tradycyjnych praktyk hodowlanych. Według POLPIG (Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej) aktualnie w Polsce ilość dostępnego żywca wieprzowego nie spełnia zapotrzebowania przemysłu mięsnego, co prowadzi do niedoboru surowca dla zakładów ubojowych i przetwórczych.

Rynkowe zmiany, takie jak fluktuacje cen pasz, inwestycje w nowe technologie hodowlane, czy rozwój łańcucha dostaw, mają wpływ na koszty produkcji wieprzowiny w naszym kraju. Te czynniki mogą wpłynąć zarówno na podaż, jak i koszty hodowli, co w konsekwencji wpływa na cenę surowca. Zrozumienie złożoności czynników wpływających na rynek wieprzowiny jest istotne dla analizy i prognozowania zmian cenowych w sektorze mięsnym.

Lubię to
Lubię to
0
Super
Super
0
Haha
Haha
0
Smutny
Smutny
0
Szok
Szok
0
Zły
Zły
0
chat-icon 1

REKLAMA

Polecane

Komentarze (1)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


swiniarz 13.12.2023

swinia jak to swinia - niezaleznie od ceny zawsze potrzebna , nadal ludzie spozywają wieprzowinę i szybko to nie minie

0 0
REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA