REKLAMA

Jaja z własnej hodowli, czyli jak założyć kurnik

Redakcja - Zwierzęta
05.10.2016
chat-icon 0

Obecnie kurniki na wsiach spotykane są coraz rzadziej. Szkoda, bo prowadzenie małej przydomowej hodowli kur na własny użytek nie jest wcale skomplikowane, za to korzyści w postaci zdrowych i świeżych jajek dostępnych przez cały rok bezcenne.

REKLAMA

Obecnie kurniki na wsiach spotykane są coraz rzadziej. Szkoda, bo prowadzenie małej przydomowej hodowli kur na własny użytek nie jest wcale skomplikowane, za to korzyści w postaci zdrowych i świeżych jajek dostępnych przez cały rok bezcenne. 

Może warto więc pomyśleć o założeniu niewielkiego kurnika?


Kury nie są zwierzętami uciążliwymi, nie wymagają szczególnej troski ani wizyt weterynarza. Ich pielęgnacja ogranicza się do nakarmienia ich raz dziennie i uzupełnianiu ściółki raz na tydzień. Oprócz tego codziennie należy zebrać jaja z gniazd, jednak to już wyłącznie przyjemność.

Konstruując kurnik należy wziąć pod uwagę kilka czynników, takich jak jego lokalizacja, metraż oraz zapewnienie kurom odpowiednich warunków cieplno-wilgotnościowych. Kurnik można wykonać własnoręcznie lub kupić gotowy, jednak decydując się na zakup warto zwrócić uwagę, by był ocieplony. Należy również dostosować metraż do ilości kur.

Oto kilka praktycznych rad:

- Lokalizacja – wejście do kurnika najlepiej umieścić od wschodu lub południa, co ochroni ptaki przed zacinającym deszczem i nawiewaniem wiatru. Ponadto poziom podłogi należy umieścić na wysokości nie mniejszej niż 30 cm od powierzchni gruntu. Zapobiegnie to zawilgoceniu kurnika i uniemożliwi wymianę gazów z podłożem.

- Przestrzeń – przyjmuje się, że na dwie kury należy przeznaczyć 1m² powierzchni. To ważne szczególnie zimą, gdy ptaki przebywają w środku przez większość dnia.

- Z czego i jak wybudować – kurniki najczęściej wznosi się z impregnowanego drewna. Taka konstrukcja jest lekka i wystarczająca do amatorskiego chowu. Natomiast ważne jest ocieplenie ścian, najlepiej styropianem, co zapewni utrzymanie ciepła zimą i ograniczenie nagrzewania latem. W przypadku kurników o konstrukcji drewnianej izolację umieszcza się w przestrzeni pomiędzy dwoma warstwami desek. Należy również pamiętać o odprowadzaniu deszczówki – dach powinien posiadać spad i zamontowane rynny.

- Utrzymanie odpowiedniej temperatury – w przypadku niosek to 15-18 st. C. Aby utrzymać taką temperaturę zimą kurnik należy dobrze zaizolować poprzez uszczelnienie drzwi i okien oraz zwiększenie warstwy ściółki do 20 cm. Ściany kurnika można również dodatkowo zabezpieczyć snopkami słomy.

- Wentylacja – najprościej zapewnić ją poprzez uchylane okno. Wietrzenie kurnika ogranicza ryzyko wystąpienia u ptaków chorób związanych ze zbyt dużym stężeniem amoniaku w przypadku braku lub niewystarczającej wentylacji.

- Światło – jest niezbędne szczególnie zimą, gdy kury zwykle nie opuszczają kurnika. Okno powinno mieć wielkość 1/3 powierzchni kurnika i najlepiej jeśli usytuowane jest od strony południowej lub wschodniej. Warto w kurniku zamontować oświetlenie, które zimą wydłuży dzień świetlny do 15 godzin, dzięki czemu kury nie przestaną nieść jajek i będą mogły pobierać niezbędną dla ich zdrowia witaminę D.

- Ściółka – powinna być sucha i raz w tygodniu uzupełniana, co zapobiegnie rozwijaniu się grzybów.

- Jedzenie i picie – karmidła i poidła powinny zapewniać łatwy dostęp do pożywienia i wody, a także ograniczać możliwość zanieczyszczenia ich przez ptaki. Dobrze sprawdzają się korytka z daszkiem, które zapobiegają również rozsypywaniu paszy. Należy też pamiętać o regularnej wymianie wody na świeżą. Na jedną nioskę powinno przypadać około 15 cm korytka.

- Grzędy – jedna kura powinna mieć zapewnione około 25 cm długości grzędy. Grzędy montujemy około 1 m nad ziemią i najlepiej wszystkie na jednakowej wysokości, by kury nie konkurowały ze sobą o tę najwyższą. Pod grzędami zakładamy demontowalną deskę na odchody, co ułatwi czyszczenie i dezynfekcję.

- Gniazda – najlepiej, gdy mają kształt kwadratowej skrzynki o wymiarach około 40 cm i znajdują się w ciemniejszej, wydzielonej części kurnika. Jedno gniazdo wystarcza dla 3 kur.

- Zabezpieczenia – należy zwrócić uwagę na szczelność drzwi i okien w celu ochrony kur przed drapieżnikami. Jeśli do wentylacji kurnika służy uchylane okno dobrze jest zamontować w nim metalową kratkę o małych oczkach.

(rzw) mp

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA