Jak ograniczyć straty amoniaku podczas przechowywania gnojowicy i obornika
Zgromadzenie i przechowanie nawozu naturalnego umożliwia wykorzystanie go na polu w najbardziej dogodnym momencie. Jednak tylko nawóz składowany w warunkach zapobiegających stratom azotu i fosforu będzie pełnowartościowy.

Zgromadzenie i przechowanie nawozu naturalnego umożliwia wykorzystanie go na polu w najbardziej dogodnym momencie. Jednak tylko nawóz składowany w warunkach zapobiegających stratom azotu i fosforu będzie pełnowartościowy.
Zastosowanie gnojowicy czy obornika na polu jest efektywne, gdy rośliny są w stanie wykorzystywać azot i fosfor. Jednak często zbyt mała pojemność budowli do przechowywania nawozów naturalnych lub ich brak zmusza rolnika do stosowania ich w nieodpowiednim czasie.

Rośnie popularność uprawy ziół
Jak ograniczyć te straty?

Odpowiednie nawożenie kapustnych decyduje o jakości rynkowej plonu
Straty amoniaku z gnojowicy mogą być znacznie zmniejszone poprzez ograniczenie ruchu powietrza bezpośrednio nad zbiornikiem. Efekt taki można uzyskać przykrywając zbiornik dachem, pływającą pokrywą z tworzywa sztucznego lub stabilną warstwą naturalnego kożucha. Dobrym rozwiązaniem jest napełnianie zbiornika od spodu, wówczas nie trzeba w ogóle zdejmować pokrywy, przez co kożuch pozostaje nie naruszony. Zmniejsza to straty amoniaku.
Dla obornika najlepszym miejscem do przechowywania są szczelne płyty obornikowe z bocznymi ścianami i kanałami odprowadzającymi odcieki do specjalnego zbiornika. Należy pamiętać, że straty amoniaku są duże, jeśli fermentacja obornika przebiega w wysokiej temperaturze. Skuteczną metodą obniżającą temperaturę i zmniejszającą straty amoniaku ze składowisk obornika jest umieszczanie nad nimi dachu. Dach odprowadza również wody deszczowe, co sprawdza się w przypadku braku odpowiedniego drenażu odprowadzającego odcieki z pryzmy do zbiornika, ogranicza więc wyciek składników nawozowych z pryzmy obornika.
(rup) mp
na podstawie IUNG

Valmet 6100 – nieco zapomniany, ale wciąż robiący wrażenie 34-latek
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.