Jak prawidłowo przechować ziemniaki w kopcu
W prawidłowo wykonanym kopcu można osiągnąć dobrą jakość sadzeniaków i ziemniaków jadalnych. Jest to najtańszy i najbardziej rozpowszechniony sposób przechowywania tych warzyw.

W prawidłowo wykonanym kopcu można osiągnąć dobrą jakość sadzeniaków i ziemniaków jadalnych. Jest to najtańszy i najbardziej rozpowszechniony sposób przechowywania tych warzyw.
Podstawą udanego przechowania ziemniaków w kopcu jest stworzenie optymalnych warunków termiczno-wilgotnościowych. Istotną rolę odgrywa w tym przypadku miejsce - jego usytuowanie i uformowanie. Teren, na którym mają być założone kopce powinien być równy, suchy o przepuszczalnym podłożu. Na glebach zwięzłych trzeba zadbać o odprowadzenie wód opadowych.

Rośnie popularność uprawy ziół
W celu równomiernego nagrzewania się kopca od słońca, a także równomiernego schładzania wskazane jest usytuowanie kopców w kierunku północ-południe.
Optymalne wymiary kopca to około 1 m wysokości przy 1,5 m szerokości z 20 cm zagłębieniem. Tak uformowaną pryzmę ziemniaków okrywa się słomą 20 cm warstwą i przysypuje ziemią o grubości 15 cm, pozostawiając wierzchołek kopca o szerokości 30-40 cm, który ma posłużyć wentylacji. Na zimę, kiedy temperatura w kopcu spadnie do 3°C, lepiej jednak kopiec w całości obsypać ziemią, nie zostawiając wolnej kalenicy.

Odpowiednie nawożenie kapustnych decyduje o jakości rynkowej plonu
Kontrola kopca powinna obejmować ocenę wizualną stanu bulw, szczególnie po okresie przechowywania trwającym około jednego miesiąca. Wiosenne odkrycie kopca i rozładunek dokonuje się wyłącznie w temperaturze powietrza powyżej 0°C. Okrywę zdejmuje się całkowicie tylko na długości odpowiadającej tej części kopca, która podlega rozładunkowi.
(rup) Źródło: PIORIN

Jesienne przebarwienia liści rzepaku to nie zawsze efekt niedoborów
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.