REKLAMA

Jak prowadzić opłacalny opas bydła mięsnego

Redakcja - Zwierzęta
23.03.2018
chat-icon 0

Hodowcy prowadzący opas bydła muszą często zadawać sobie pytanie jak przeprowadzić odpowiedni dobór pasz dla konkretnej grupy bydła opasowego.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Hodowcy prowadzący opas bydła muszą często zadawać sobie pytanie jak przeprowadzić odpowiedni dobór pasz dla konkretnej grupy bydła opasowego.

Rodzaj i skład paszy musi pogodzić dwa ważne czynniki decydujące o skutecznej hodowli: przede wszystkim konkretne zapotrzebowanie opasów na składniki pokarmowe oraz opłacalność samego opasu.

Kluczowa jest znajomość zapotrzebowania bydła na składniki pokarm, co warunkuje odpowiedni dobór składników do sporządzania dawki pokarmowej dla zwierząt. Decydują tu takie czynniki jak: wielkość przyrostów dobowych, masa ciała, wiek, produkcja mleka, płeć zwierzęcia i faza cyklu rozrodczego.

SYSTEMY OPASU BYDŁA


W teorii istnieją 3 systemy opasu bydła mięsnego, a ich dobór zależy od bazy paszowej własnego gospodarstwa, areału upraw i dostępności pastwisk. W niniejszym artykule opiszemy je, co powinno pomóc w doborze systemu odpowiedniego do typu prowadzonego gospodarstwa, co jest kluczową decyzją każdego hodowcy bydła.

Duża rolę odgrywa również wybór odpowiedniej rasy bydła. Szybkość opasu oraz dawki paszy podawanej zwierzętom będą się różniły w zależności od wyboru konkretnej rasy bydła do opasania.

Polscy hodowcy najczęściej wybierają następujące rasy bydła: charolaise, limousine, aberdeen angus hereford, piemontese, simental i salers. Popularne są również mieszańce towarowe, pochodzące z krzyżowania ras mięsnych i mlecznych.

1. System opasu intensywny alkierzowy

Prowadzony jest tylko w budynkach. W tym systemie hodowane są cielęta na białe mięso, buhajki, krowy mamki oraz krowy wybrakowane. W systemie intensywnym zwierzętom podaje się kiszonkę z kukurydzy i paszę treściwą.

Tusze młodych zwierząt (cieląt i buhajków) otrzymane w wyniku intensywnego żywienia charakteryzują się bardzo dobrym umięśnieniem i niskim stopniem otłuszczenia. Cielęta na białe mięso żywione są podczas opasu do 90 dnia życia mlekiem lub preparatem mlekozastępczym w ilości do pięciu kilogramów na dzień.

Od 3 tygodnia życia można podawać niewielkie ilości kiszonki z kukurydzy i paszę treściwą (około jednego kilograma dziennie na sztukę). Tak podkarmione cielęta można wysyłać na dalszy opas, czyli na zadawanie do woli kiszonki z kukurydzy i paszy treściwej (do 2,5 do 3 kg). Opasane są do wagi od 220 do 280 kilogramów, a ubój następuje w okresie od piątego do ósmego miesiąca opasu.

Buhajki w dniu uboju powinny mieć od 500 do 800 kg. Ubój najczęściej jest wykonywany gdy zwierzęta osiągają wiek od roku do 15 - 16 miesiąca życia. Buhajki w trakcie opasu powinny być żywione dużą ilości pasz treściwych oraz kiszonką z kukurydzy. W intensywnym żywieniu buhajków dominuje kiszonka z kukurydzy. 

Wyliczając plon z hektara, można jednak wyżywić określoną liczbę buhajków. Przy opasie własnych buhajków, opas zaczynamy od masy 120–150 kg. 1 ha kukurydzy przez półtora roku żywienia można utrzymać 6 buhajków o końcowej ubojowej masie ciała 600 kg, podają dodatkowo ok. 1100 kg paszy treściwej na jednego osobnika. Przykładowo aby uzyskać opasa o masie ciała 500 kg, skarmia się w tym czasie ok. 12 dt paszy treściwej, 65 dt paszy objętościowej (kiszonki z kukurydzy) i 4 dt siana (dt = 0,1 tony, czyli 100 kg).

Przy masie ciała od 120 do 150 kg podaje się buhajkom od 3 do 6 kg kiszonki z kukurydzy, 2,5 kg paszy treściwej oraz ok. 1 kg siana. Gdy buhaj osiąga 250 kg wagi powinno podawać się już od 12 do 15 kg kiszonki dziennie, przy 2 kg paszy treściwej oraz 1 kg siana. Przy 350 kg wagi buhaje powinny dostać do 25 kg kiszonki dziennie, 3,5 kg paszy treściwej oraz 1 kg siana. Wreszcie przy końcowej wadze ok. 500 kg podaje się ok. 35-36 kg kiszonki z kukurydzy, 5 kg paszy treściwej oraz 1 kg siana.

Wybrakowane krowy mleczne i mamki opasa się intensywnie, aby zwiększyć ich masę ciała przed ubojem do wagi 550 - 600 kg. Uboju dokonuje się najczęściej gdy zwierzęta mają ponad 36 miesięcy życia. Żywione są niezbyt drogimi paszami wyprodukowanymi w gospodarstwie, przy czym w trakcie opasu zwiększa się w razie zapotrzebowania dawki pasz treściwych. Ewentualna opłacalność żywienia się ich innym systemem jest bardzo słaba, ponieważ krowy szybko nabierają tłuszczu i mają słabe dzienne przyrosty. Po intensywnym osie mamki i krowy mleczne są ubijane.

2. System półintensywny


Zwierzęta czyli buhajki oraz krowy wybrakowane są wypędzane raz na pastwiska wiosną. Hodowcy podają bydłu latem sianokiszonkę, a zimą paszę treściwą. Systemem półintensywnym najczęściej opasa się buhajki do masy 670 kg i wieku 20–24 miesięcy lub wybrakowane krowy.

Opas półintensywny wykorzystywany jest przez hodowców, którzy posiadają dostęp dużej powierzchni pastwiska.

Po sezonie pastwiskowym następuje chów alkierzowy, w którym wykorzystywana jest tzw. kompensacja wzrostu. Na dobrej jakości pastwiskach opasy nie muszą otrzymywać dodatkowo pasz treściwych. Sprawą oczywistą jest, że jeśli chcemy uzyskać wysokie dzienne przyrosty, warto takowe zastosować.

Ponowny szybki przyrost masy w tym przypadku występuje po zastosowaniu intensywnego żywienia po zakończeniu sezonu pastwiskowego, kiedy około roczne opasy są lekko niedożywione. Przyrosty dzienne sięgają nawet 1500 - 1600g/dobę. Buhajki w wieku 2 lat osiągają w tym systemie masę ciała 500–550 kg.

3. System ekstensywny

Zakłada opas wolców, krów mamek oraz jałówek, które wypędzane są na pastwiska dwukrotnie w roku. System ekstensywny opiera się na bardzo tanim, oszczędnym żywieniu, z wykorzystaniem pasz gospodarskich.

Opas ekstensywny jest dość długi, wykorzystuje się w tym przypadku 2 sezony pastwiskowe i końcowy szybki opas przed sprzedażą. W okresie jesienno-zimowym opasy utrzymywane są w budynkach i żywione tanimi paszami gospodarskimi.

Przyrosty dzienne średnio wynoszą ok. 600 g. Najlepiej tą metodą opasać wolce i jałówki do wieku 24–30 miesięcy. Przy uboju zwierzęta mają ok. 400–500 kg.

Poniżej przykład mieszanki stanowiącej paszę dla bydła przeznaczoną specyficznie dla opasanych cieląt od 6 miesiąca życia w żywieniu tradycyjnym, opartym na wysokiej jakości kiszonkach, okopowych lub zielonkach.

Skład - wysokobiałkowe śruty poekstrakcyjne, premiksy witaminowo-zbożowe, dodatki mineralne, związki biologiczne czynne oraz inne składniki pasz.

Energia metaboliczna

8,50 MJ

Sód

0.20%

Białko ogólne

18%

Magnez

0.30%

Włókno surowe

8%

Cynk

70 mg

Tłuszcz surowy

5%

Mangan

70 mg

Popiół surowy

4.70%

Miedź

14 mg

Witamina A

16.700 j.m.

Jod

1 mg

Witamina D

2.100 j.m.

Kobalt

0.6 mg

Witamina E

70 mg

Selen

0,2 mg

Wapń

1 %

Aromat

+

(rzw) Tomasz Kodłubański

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA