Jak przedłużyć świeżość wyrobów z własnego gospodarstwa?
Prowadząc gospodarstwo rolne często stajemy przed dylematem jak przechowywać produkty mięsne oraz warzywa i owoce z własnej zagrody.

Prowadząc gospodarstwo rolne często stajemy przed dylematem jak przechowywać produkty mięsne oraz warzywa i owoce z własnej zagrody.
Celem jest zachowanie przydatności do spożycia na jak najdłuższy okres, a co za tym idzie świeżości, właściwości odżywczych, smaku oraz zapachu.
Przechowywanie produktów w zamrażarce daje możliwość sięgnięcia po nie nawet po wielu miesiącach. W lodówce są to maksymalnie dwa tygodnie.
Czy można zatem jeszcze bardziej przedłużyć ich trwałość przy równoczesnym zachowaniu wyższej jakości i przydatności do spożycia?
Metodą, która jest w stanie sprostać takiemu wyzwaniu jest próżniowe pakowanie żywności. To bezpieczna alternatywa dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, zamykających produkty spożywcze razem z powietrzem.
Jak zachować smak i wartości odżywcze
Pakowanie próżniowe pozwala zachować świeżość i wysoką jakość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu oraz nie wchłaniają innych aromatów. W odróżnieniu od innych sposobów pakowania, pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych oraz ochronę przed bakteriami. Pakowanie próżniowe jest odpowiednie do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd.
To tlen i wilgoć powodują, że żywność traci smak i z czasem się psuje.
Korzystając z technologii próżniowego pakowania żywności, sprawiamy, że produkty spożywcze zachowują świeżość na dłużej.
Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkt zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Korzystając z próżniowego pakowania żywności sprawiamy, że produkty spożywcze są chronione przed rozwojem bakterii a jedzenie nie obsycha i nadaje się do spożycia, a produkty zachowują swój smak, zapach i wartości odżywcze.
Zgrzewarka próżniowa to urządzenie eliminujące całkowicie powietrze z opakowania czy też pojemnika z żywnością. To właśnie powietrze jest główną przyczyną odwodnienia, utraty smaku i świeżości żywności.
Jednym z producentów, a zarazem liderem w produkcji sprzętu do próżniowego pakowania żywności jest FoodSaver® oferujący pełną gamę urządzeń i akcesoriów, dzięki którym żywność pozostanie świeża nawet do 5 razy dłużej.
Urządzenia pakowania próżniowego mogą bez problemu być używane przez dzieci od 8. roku życia oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub psychicznej.
Podsumowując, dzięki próżniowemu zapakowaniu produktów nie zmarnujemy żywności. System FoodSaver® umożliwia porcjowanie jedzenia i przechowywanie go w lodówce, zamrażarce czy spiżarni przez długi czas. FoodSaver® to świeże jedzenie zawsze na wyciągnięcie ręki.
(rzd) Anna Kamińska / artykuł sponsorowany
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.