REKLAMA

Jak przedłużyć świeżość wyrobów z własnego gospodarstwa?


Prowadząc gospodarstwo rolne często stajemy przed dylematem jak przechowywać produkty mięsne oraz warzywa i owoce z własnej zagrody.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Prowadząc gospodarstwo rolne często stajemy przed dylematem jak przechowywać produkty mięsne oraz warzywa i owoce z własnej zagrody. 

Celem jest zachowanie przydatności do spożycia na jak najdłuższy okres, a co za tym idzie świeżości, właściwości odżywczych, smaku oraz zapachu.

Przechowywanie produktów w zamrażarce daje możliwość sięgnięcia po nie nawet po wielu miesiącach. W lodówce są to maksymalnie dwa tygodnie.

Czy można zatem jeszcze bardziej przedłużyć ich trwałość przy równoczesnym zachowaniu wyższej jakości i przydatności do spożycia?
Metodą, która jest w stanie sprostać takiemu wyzwaniu jest próżniowe pakowanie żywności. To bezpieczna alternatywa dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, zamykających produkty spożywcze razem z powietrzem.

Jak zachować smak i wartości odżywcze

Pakowanie próżniowe pozwala zachować świeżość i wysoką jakość artykułów spożywczych, które nie tracą smaku i zapachu oraz nie wchłaniają innych aromatów. W odróżnieniu od innych sposobów pakowania, pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych oraz ochronę przed bakteriami. Pakowanie próżniowe jest odpowiednie do każdego rodzaju żywności włącznie z mięsem, warzywami, owocami, sosami, zupami, artykułami suchymi, itd.

To tlen i wilgoć powodują, że żywność traci smak i z czasem się psuje.
Korzystając z technologii próżniowego pakowania żywności, sprawiamy, że produkty spożywcze zachowują świeżość na dłużej. 

Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkt zostaje szczelnie zamknięty, dzięki czemu okres jego przechowywania wydłuża się wielokrotnie. Korzystając z próżniowego pakowania żywności sprawiamy, że produkty spożywcze są chronione przed rozwojem bakterii a jedzenie nie obsycha i nadaje się do spożycia, a produkty zachowują swój smak, zapach i wartości odżywcze.

Zgrzewarka próżniowa to urządzenie eliminujące całkowicie powietrze z opakowania czy też pojemnika z żywnością. To właśnie powietrze jest główną przyczyną odwodnienia, utraty smaku i świeżości żywności.

Jednym z producentów, a zarazem liderem w produkcji sprzętu do próżniowego pakowania żywności jest FoodSaver® oferujący pełną gamę urządzeń i akcesoriów, dzięki którym żywność pozostanie świeża nawet do 5 razy dłużej.

Urządzenia pakowania próżniowego mogą bez problemu być używane przez dzieci od 8. roku życia oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej lub psychicznej.

Podsumowując, dzięki próżniowemu zapakowaniu produktów nie zmarnujemy żywności. System FoodSaver® umożliwia porcjowanie jedzenia i przechowywanie go w lodówce, zamrażarce czy spiżarni przez długi czas. FoodSaver® to świeże jedzenie zawsze na wyciągnięcie ręki.

(rzd) Anna Kamińska / artykuł sponsorowany


REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA