REKLAMA

Jak sadzić rzeżuchę? Krótki poradnik dla początkujących

Redakcja - Uprawa
14.02.2023
chat-icon 0

Rolnicy i osoby, które interesują się roślinnością, powinny wiedzieć, w jaki sposób sadzići pielęgnować rzeżuchę. To roślina, która praktycznie zawsze pojawia się na polskich stołach w okresie Świąt Wielkanocnych. Zastanawiasz się, jak sadzić i z czym spożywać rzeżuchę?W takim razie ten poradnik jest dla Ciebie! / materiał promocyjny

fot. pexels / materiały promocyjne
REKLAMA

Rolnicy i osoby, które interesują się roślinnością, powinny wiedzieć, w jaki sposób sadzići pielęgnować rzeżuchę. To roślina, która praktycznie zawsze pojawia się na polskich stołach w okresie Świąt Wielkanocnych. Zastanawiasz się, jak sadzić i z czym spożywać rzeżuchę? W takim razie ten poradnik jest dla Ciebie! / materiał promocyjny

Pieprzyca siewna (lepidium sativum) jest zaliczana do kategorii warzyw. To roślina należąca do rodziny kapustowatych, która wywodzi się głównie z Azji. Warto zaznaczyć, że rzeżucha jest wyjątkowo łatwa w uprawie, a jej sadzenie jest możliwe nawet w domowy zaciszu, szczególnie wtedy, kiedy za oknami jest ciemno i zimno.

Sadzenie rzeżuchy – najważniejsze informacje

W Polsce rzeżucha zyskała swoją popularność szczególnie przez wzgląd na święta Wielkanocne, kiedy to w gospodarstwach domowych rodziny sadzą ją w ilościach hurtowych. Uprawa rzeżuchy (nie tylko w okresie świątecznym) wymaga odpowiedniego przygotowania. Aby posadzić rzeżuchę, potrzebujesz:

Procedura sadzenia rzeżuchy oraz jej późniejsza pielęgnacja jest naprawdę prosta. Wystarczy, że zastosujesz się do kilku podstawowych kroków:

  1. Wyłóż przygotowaną miseczkę lub pojemnik watą kosmetyczną.

  2. Nasącz materiał wodą i uformuj watę tak, aby idealnie przylegała do dna pojemnika.

  3. Wysiej gęsto i równomiernie nasiona rzeżuchy.

  4. Dociśnij ziarenka do podłoża.

Pamiętaj, że nasiona rzeżuchy wymagają regularnego zraszania wodą. W przeciwnym razie ulegną wyschnięciu i prawdopodobnie nie wyrosną.

Jak smakuje rzeżucha i dlaczego warto ją spożywać?

Rzeżucha to roślina, która w smaku bywa dość ostra, niczym kiełki rzodkiewki. Ze względu na dość wyrazisty smak, świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek, zup, sosów, surówek, a nawet jako ozdoba do deski serów. Jest naprawdę mnóstwo możliwych form spożywania rzeżuchy – nie tylko od święta, ale także na co dzień.

Smak rzeżuchy to niejedyna cecha wyróżniająca tę roślinę. Jej dobroczynne właściwości doceniają dietetycy oraz osoby, które stawiają na zdrowe i zbilansowane żywienie. Oto kilka najistotniejszych składników pieprzycy siewnej, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka:

  • Wapń – ten pierwiastek wzmacnia kości, zęby i zapobiega osteoporozie. Rzeżucha pod względem zawartości tej substancji jest w ścisłej czołówce roślin.

  • Jod i luteina – drogocenny jod jest niezbędny w zdrowej i zbilansowanej diecie człowieka. Jego regularne spożywanie pod postacią rzeżuchy może zapobiegać występowaniu nowotworów. Co więcej, luteina zawarta w składzie tej rośliny ma dobroczynne działanie na organizm kobiet w ciąży jako antyoksydant.

  • Witaminy – w składzie rzeżuchy znajdziesz też witaminę A, C, E oraz K. Wszystkie


    z wymienionych działają przeciwnowotworowo i redukują stres. Dodatkowo witaminy zawarte w rzeżusze wspomagają krążenie i kondycję naczyń krwionośnych.

Podsumowując: warto siać i spożywać rzeżuchę na co dzień, chociażby ze względu


na możliwość wspomagania poprawnego funkcjonowania swojego organizmu i narządów wewnętrznych.

(rw) Materiał promocyjny

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA