REKLAMA

Jak uniknąć błędów przy zbiorze kukurydzy na kiszonkę?

Redakcja - Uprawa
04.09.2022
chat-icon 0

Kiszonka z kukurydzy stanowi wartościowe, wysokoenergetyczne źródło pożywienia dla krów mlecznych. Jednak pod warunkiem, że jest prawidłowo zebrana i zakiszona. W przeciwnym razie uzyskana kiszonka jest złej jakości, a to naraża krowy na szereg chorób, między innymi ketozę.

Agro Brand
REKLAMA

Kiszonka z kukurydzy stanowi wartościowe, wysokoenergetyczne źródło pożywienia dla krów mlecznych. Jednak pod warunkiem, że jest prawidłowo zebrana i zakiszona. W przeciwnym razie uzyskana kiszonka jest złej jakości, a to naraża krowy na szereg chorób, między innymi ketozę.

Wartość pokarmowa kiszonki

W dużej mierze zależy od terminu zbioru kukurydzy, który jest optymalny w momencie uzyskania dojrzałości woskowej ziarna na poziomie około 35% suchej masy. Ziarniak jest wówczas dobrze wypełniony skrobią, a zielonka wystarczająco wilgotna do skutecznego ubicia w silosie. Nie jest również zdrewniała, a więc dobrze trawiona przez krowy.

Jak określić ilość suchej masy?

Można to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy polega na ustaleniu linii mlecznej w ziarniaku kukurydzy poprzez ich regularną obserwację. W momencie, gdy linia mleczna znajduje się w 1/3 wysokości ziarniaka (od góry), to przyjmuje się, że zawartość suchej masy w zielonce wynosi 32-33%. Kiedy linia mleczna znajduje się w środku ziarna, to jego połowę zajmuje tak zwana skrobia szklista, a drugą skrobia mączysta. To jest optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę. Gdy linia mleczna znajduje się w 2/3 wysokości ziarniaka (od góry), ziarno jest trudne do rozdrobnienia.

Znacznie pewniejsze rezultaty w określeniu optymalnego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę daje posłużenie się kuchenką mikrofalową. Skoszoną zielonkę z różnych miejsc (około 2kg) należy wymieszać i zostawić 1kg. Z tej ilości na wadze kuchennej odważamy 100g zielonki. Próbkę z tacką umieszczamy w kuchence mikrofalowej nastawionej na 400-600 W. Do kuchenki wstawiamy szklankę do połowy wypełnioną wodą. Po 10 minutach ogrzewania otwieramy kuchenkę, aby wyparowała woda. Ponownie ogrzewamy próbkę przez 5 minut. Znowu otwieramy kuchenkę, by wyparowała woda. Następnie zamykamy i ogrzewamy przez 1 minutę, otwieramy, zamykamy i ogrzewamy przez kolejną 1 minutę. Postępujemy tak 2-3 razy. Po każdej minucie ważymy próbkę i gdy jej masa się nie zmienia, to uzyskany wynik jest zawartością suchej masy. Jeżeli ze 100 gramów zostało 35 gramów, to zielonka zawiera 35% suchej masy.

Aby przygotowana kiszonka była wysokiej jakości, oprócz właściwego terminu zbioru, równie ważne jest odpowiednie pocięcie zakiszanej masy na sieczkę długości około 1 cm. Do rozdrobnienia ziarniaków niezbędne są sprawne wałki w sieczkarniach.

Przy braku dobrych maszyn do zbioru, nie zapewniających dobrego rozdrobnienia ziarniaków kukurydzy, lepiej zbierać ją nieco wcześniej, przy zawartości 32-33% suchej masy. Zasada ta dotyczy również zbierania kukurydzy zakiszanej w pryzmach - wówczas łatwiej ją ugnieść. Mając do dyspozycji silosy, zbieramy ją oczywiście w fazie optymalnej, czyli przy zawartości 35% suchej masy.

(ru) jm / 

Opr. na podst. materiałów MODR

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA