REKLAMA

Jak zrobić napar z wrotyczu do picia? Zastosowanie, właściwości lecznicze

Redakcja
22.01.2025
chat-icon 0

Wrotycz pospolity od dawna znajduje się w obrębie zainteresowań osób poszukujących skutecznych sposobów wspierania zdrowia organizmu.

fot. Pexels.com
REKLAMA

Wraz z rozwojem świadomości częściej poszukujemy metod bliskich naturze, zorientowanych na zminimalizowanie stosowania środków syntetycznych. Wrotycz do picia to przykład aktywnego wykorzystywania dostępnych dobrodziejstw natury.

Jak wygląda wrotycz?

Wrotycz pospolity to roślina dorastająca do około metra wysokości. Ma pierzaste, głęboko wcięte liście i żółte kwiatostany w formie drobnych, płaskich główek ułożonych w baldachogrona. Można go spotkać w miejscach nieużytków, na łąkach oraz w pobliżu dróg. Wyróżnia się intensywnym zapachem.

Wrotycz – właściwości

Wrotycz zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i gorycze. Taka różnorodność związków biochemicznych w niewielkich dawkach może pozytywnie oddziaływać na niektóre procesy fizjologiczne.

Jednocześnie jednak wysokie stężenia poszczególnych składników – zwłaszcza tujonu – mogą wywołać efekty uboczne. Uznaje się, że stężenie toksyn w roślinie może się różnić w zależności od warunków uprawy i terminu zbioru. Dlatego osoby planujące użycie wrotyczu w celach leczniczych powinny zachowywać szczególną ostrożność.

Wrotycz – właściwości lecznicze

W dawnej medycynie wrotycz zdobył reputację rośliny wspomagającej układ pokarmowy. Wywar stosowano przy problemach z pasożytami – szczególnie w nawiązaniu do infekcji glistami i innymi robakami. Spożywanie odpowiednio przygotowanego naparu w niewielkich dawkach miało pomocniczo wpływać na łagodzenie bólu brzucha czy wzdęć, związanych z nieprawidłową fermentacją w jelitach.

Zewnętrznie gatunek ten był wykorzystywany jako środek łagodzący w stanach zapalnych skóry, a w formie okładów jako sprzymierzeniec w walce z pasożytami. Jednak w dobie współczesnej medycyny nie można rezygnować z konsultacji lekarskich i standardowych sposobów leczenia – szczególnie w przypadku poważnych schorzeń.

Wrotycz, pomimo swojej długiej tradycji, nie przeszedł pełnego zakresu badań klinicznych umożliwiających jednoznaczne potwierdzenie wszystkich przypisywanych mu właściwości.

Wrotycz – zastosowanie

Poza naparami i nalewkami wrotycz jest ceniony jako naturalny środek odstraszający owady czy szkodniki. Często kładzie się jego suche pędy w miejscach przechowywania zboża, aby ograniczyć inwazję moli. Stosuje się go też w roztworach do spryskiwania roślin.

Jak zrobić napar z wrotyczu?

W celu przygotowania naparu z wrotyczu należy wykorzystać niewielką ilość suszonych liści i kwiatów (łyżeczkę na szklankę wrzątku). Po zalaniu wodą wystarczy odczekać kilka minut pod przykryciem, a następnie odcedzić. Napar ma gorzki posmak, więc często używa się go w małych dawkach.

Wrotycz – jak długo pić?

Odpowiedź na pytanie o długość kuracji czy częstotliwość spożycia naparu z wrotyczu zawsze zależy od przyjętego celu i indywidualnej wrażliwości organizmu. Przeciągnięcie czasu mogłoby narażać na dodatkowe obciążenie wątroby oraz układu nerwowego. Tym samym nie można jednoznacznie wskazać optymalnego przedziału na stosowanie wrotyczu.

Ważne jest, aby zachować daleko posuniętą ostrożność i nie traktować stosowania rośliny jako uniwersalnej metody terapeutycznej. Współcześnie istnieje wiele opracowanych farmakologicznych sposobów walki z pasożytami oraz dolegliwościami trawiennymi. Z tego względu picie naparu powinno stanowić raczej ciekawostkę, ewentualnie dodatkowe wsparcie, a nie zastępstwo dla sprawdzonych środków medycznych.

(rw)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA