REKLAMA

Jakie warzywa kupimy na targu w maju i czerwcu?

Redakcja - Uprawa
21.04.2023
chat-icon 0

Sprawdź listę sezonowych warzyw w maju i w czerwcu

Maj i czerwiec to miesiące, podczas których możemy się cieszyć dostępem do nowalijek, czyli świeżych, nareszcie nie ubiegłorocznych, przechowywanych mniej lub bardziej starannie, warzyw. Ich lista jest długa, pojawiają się sukcesywnie, szklarniowe i gruntowe, nieodmiennie ciesząc oko i podniebienie. Wymęczeni piwnicznym zapachem minionych zbiorów warzyw korzeniowych i okopowych, wreszcie sięgniemy po aromatyczne i smaczne młode marchewki, pietruszki a wreszcie i ziemniaki. Stragany zazielenią się rozmaitymi odmianami sałaty i kapusty, fasolką szparagową i szparagami… Żyć nie umierać! / materiał promocyjny

fot. Pixabay / materiał promocyjny
REKLAMA
Sprawdź listę sezonowych warzyw w maju i w czerwcu[/caption]

Maj i czerwiec to miesiące, podczas których możemy się cieszyć dostępem do nowalijek, czyli świeżych, nareszcie nie ubiegłorocznych, przechowywanych mniej lub bardziej starannie, warzyw. Ich lista jest długa, pojawiają się sukcesywnie, szklarniowe i gruntowe, nieodmiennie ciesząc oko i podniebienie. Wymęczeni piwnicznym zapachem minionych zbiorów warzyw korzeniowych i okopowych, wreszcie sięgniemy po aromatyczne i smaczne młode marchewki, pietruszki a wreszcie i ziemniaki. Stragany zazielenią się rozmaitymi odmianami sałaty i kapusty, fasolką szparagową i szparagami… Żyć nie umierać! / materiał promocyjny

Na straganie w dzień targowy

W maju i w czerwcu na lokalnych targowiskach znajdziemy:

Zapachy, kolory i smaki mogą przyprawić o zawrót głowy. Ceny zapewne także, ale jeśli mamy zainwestować w siebie – w zbilansowaną zdrową dietę, zróbmy to właśnie teraz. Sezon na świeże warzywa nie trwa długo, a korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nowalijek są nie do przeceniania.

Maj i czerwiec to raj dla wegan i wegetarian. Z warzyw i owoców można wyczarować naprawdę niesamowite dania, które przypadną do gustu także mięsożercom. Ot, choćby bigos albo kapuśniak z młodej kapusty

Jak ugotować młodą kapustę

Młoda kapusta stanowi idealny dodatek do obiadu, ale także samodzielną przekąskę. Wyśmienicie smakuje zarówno w towarzystwie młodych ziemniaków, jak i chrupiącego chleba.

Przygotowuje się ją bardzo szybko. Główki są miękkie, ich szatkowanie nie wymaga siły. Młoda kapusta szybko mięknie w gotowaniu i fenomenalnie nasyca się aromatem dodawanych do niej przypraw, np. młodego koperku. Warto pamiętać także, że znacznie zmniejsza swoją objętość, dlatego jeśli wiemy, że rzucą się na nią wszyscy domownicy, warto skroić więcej niż jedną główkę.

Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając.

W wersji klasycznej, ugotowaną młodą kapustę połączymy z wysmażonym na patelni boczkiem pokrojonym w kostkę, zeszkloną na wytopionym z niego tłuszczu cebulką i zasmażką.

W wersji wege, młoda kapusta, gotowana od razu z cebulką, wymaga jedynie doprawienia solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

as.off.04.07 zdjecienr1

Źródło: Pixabay

Wegetariański bigos z młodej kapusty

W tej bezmięsnej wersji bigosu łączymy młodą kapustę z kapustą kiszoną i cebulą oraz dodajemy do niej suszone grzyby (należy je najpierw namoczyć przez co najmniej godzinę, a potem obgotować przez kilkanaście minut) i suszone śliwki. Bigos wege to domiar przypraw:

  • koncentrat pomidorowy

  • sos sojowy

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieprz

  • sól

  • gorczyca

  • goździki

  • ziarna jałowca

Sprawdzony przepis na wegetariański bigos z młodej kapusty w Akademii Smaku -> https://akademiasmaku.pl/przepis/wegetarianski-bigos-z-mlodej-kapusty,4642

Zupa z młodej kapusty

Młoda kapusta nadaje się także na zupę. Taki kapuśniak z młodej kapusty gotujemy na wywarze warzywnym, w którym lądują: starta marchewka, poszatkowana kapusta, posiekana i podsmażona na maśle cebula oraz świeży koperek i sparzone, obrane ze skóry pomidory. Na koniec zupę warto zakwasić octem jabłkowym albo kwaskiem cytrynowym.

Wśród popularnych dań z młodej kapusty znajdziemy także gołąbki.

Jak ugotować fasolkę szparagową

Niemniejszą popularnością niż młoda kapusta cieszy się fasolka szparagowa. Gotuje się ją równie szybko jak kapustę - żółta fasolka szparagowa potrzebuje ok. 7–10 minut od zagotowania wody, zielona fasolka szparagowa powinna być gotowana dłużej, bo 10–20 minut od momentu, w którym woda zaczyna wrzeć. Podczas gotowania zawsze należy sprawdzać, czy fasolka jest już wystarczająco miękka, żeby jej nie przegotować – ma być chrupiąca, a nie rozmiękła. Aby utrzymać ten stan chrupkości, gotową fasolkę odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

Wszystko, co chcesz wiedzieć o gotowaniu warzyw strączkowych znajdziesz w Akademii Smaku -> https://akademiasmaku.pl/porada/jak-szybko-i-zdrowo-ugotowac-fasole-i-inne-nasiona-straczkowe,165

as.off.04.07 zdjecienr2

Źródło: Pixabay

Zupa z fasolki szparagowej

Zarówno z żółtej jak i zielonej fasolki szparagowej można zrobić wyśmienitą zupę krem. Jest gęsta, sycąca, delikatna w smaku – ale można ją oczywiście doprawić w dowolny sposób. Doskonale smakuje z grzankami. Z fasolką dobrze komponują się: młoda marchewka, pietruszka czy seler.

Zupę krem z fasolki szparagowej warto doprawić śmietaną, a smak podbić czosnkiem. Posypana natką pietruszki smakuje i pachnie naprawdę znakomicie.

Warzywa dostępne na straganach w maju i w czerwcu zachęcają do podejmowania kulinarnych eksperymentów. Odważysz się?

(rw) materiał promocyjny

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA