REKLAMA

KE: Spadek produkcji mięsa drobiowego w Europie

Redakcja - Zwierzęta
02.02.2023
chat-icon 0

Według szacunków podanych przez Komisję Europejską w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła najprawdopodobniej o jeden procent.

fot. Adobe Stock
REKLAMA

Według szacunków podanych przez Komisję Europejską w 2022 roku produkcja mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty spadła najprawdopodobniej o jeden procent.

Dobrych prognoz brak również dla rynku drobiu w 2023 roku, bowiem Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 roku można się spodziewać, że produkcja drobiarska skurczy się o kolejne cztery dziesiąte procent.

Jednak niezmienne i stabilne jest spożycie mięsa drobiowego w Europie, które od kilku lat wynosi około 23,3 kg na mieszkańca. Wyjątkowo intensywny atak grypy ptaków HPAI oraz wysokie koszty produkcji – to główne powody spadku produkcji w Unii Europejskiej.

Włochy, Francja oraz Węgry to kraje w których wirus HPAI ma szczególnie dramatyczny przebieg, ale z drugiej strony kraje takie jak Polska, Hiszpania oraz Niemcy skorzystały na złagodzeniu restrykcji związanych z COVID-19 oraz na tym, że mięso drobiowe w czasie wysokiej inflacji jest chętniej wybierane niż inne gatunki jako relatywnie tańsze dla konsumentów.

(rzw) pp / Źródło: KIPDiP

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA