Kiedy kwitnie rzepak?
Rzepak cieszy się w naszym kraju bardzo dużą popularnością, głównie ze względu na dochodowość jego uprawy i możliwości jego przetwórstwa. Wbrew pozorom — rzepak nie jest ani kwiatem, ani zbożem — należy do rodziny kapustowatych i do gatunku kapusta rzepak.

Rzepak - charakterystyka
Najbardziej popularnym produktem, który powstaje z rzepaku i który kojarzą wszystkie osoby, które, chociaż co jakiś czas gotują, jest oczywiście wysokiej jakości olej, który oprócz powszechnych zastosowań w kuchni nadaje się również do wielu innych celów. Innym niezwykle popularnym i dobrym produktem, który można uzyskać za pomocą rzepaku, jest wyjątkowy miód. Jest on bardzo smaczny i ma wspaniały wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto go spożywać. Ciekawym zastosowaniem rzepaku jest także wykorzystywanie przygotowanego z niego oleju do produkcji paliwa do silników wysokoprężnych, jakim jest biodiesel. Wielu początkujących rolników poszukuje informacji dotyczących uprawy rzepaku. Jednym z najczęściej padających pytań jest “od kiedy kwitnie rzepak?” oraz “jakie są właściwości rzepaku?”. Chcąc skrócić czas potrzebny na poszukiwanie odpowiedzi, a także pragnąc nieco ułatwić życie wielu osobom, postanowiliśmy przygotować specjalny artykuł, w którym zawrzemy nie tylko odpowiedzi na wyżej wskazane pytania, ale także podamy istotne informacje dotyczące rzepaku. Zapraszamy do lektury!Rzepak - właściwości
Oprócz tego, w rzepaku występują też spore ilości kwasu linolowego z grupy omega-6. Są one obecne w zrównoważonej ilości do kwasu linolenowego z grupy omega-3, co ma bardzo duże znaczenie, ponieważ w przypadku pojawienia się braku równowagi między tymi kwasami, może dochodzić do pojawiania się m.in. różnego rodzaju stanów zapalnych. Poza tłuszczami rzepak stanowi prawdziwie bogate źródło drogocennej witaminy E, fitosteroli, polifenoli i karotenów. Ze względu na taki skład, olej rzepakowy jest powszechnie uznawany za środek leczniczy w wielu problemach zdrowotnych, z którymi możemy się dziś zmagać. Warto zaznaczyć, że regularne spożywanie określonych ilości oleju rzepakowego poprawia profil triglicerydów i jednocześnie obniża poziomy złego cholesterolu, z którym wielu Polaków ma bardzo poważne problemy. Oprócz tego ma dobry wpływ na pracę serca i stan naczyń krwionośnych oraz zapobiega mnożeniu się wolnych rodników. Udowodniono też, że wspomaga pracę wzroku, układu nerwowego i poprawia ogólny stan skóry. Jak więc wyraźnie widać, rzepak i stworzone na jego bazie liczne produkty są bardzo wartościowe i pomocne, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.