KIPDiP: Ilość jaj pochodzących z chowu klatkowego będzie się zmniejszać
Z badań przeprowadzonych przezKrajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wynika, że do2026 w Polsce zdecydowanie zmniejszy się ilość jaj pochodzących z chowu klatkowego.

Z badań przeprowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wynika, że do 2026 w Polsce zdecydowanie zmniejszy się ilość jaj pochodzących z chowu klatkowego.
Aktualnie surowiec pochodzący z tego typu hodowli zajmuje około 88% ogólnej produkcji, ale z analizy przeprowadzonej przez KIPDiP wynika, że na przestrzeni 8 lat, jego udział zmniejszy się o 29,82% i wynosić będzie 58,48%.
Zmniejszenie się pogłowia zwierząt utrzymywanych w chowie klatkowym, będzie równoznaczny ze wzrostem liczby kur utrzymywanych w chowie sciółkowym. Aktualnie ten typ hodowli decyduje o 9,1% ogólnej produkcji jaj, ale na przestrzeni lat powinien wzrosnąć do poziomu 28,68%.
Produkcja jaj z wolnego wybiegu powinna wzrosnąć z poziomu 2,4% do 11,07%, a z chowu ekologicznego z 0,2% do 1,77%.
KIPDiP informuje, że na rynku nadchodzą zmiany, ale nie będą miały one tak dynamicznego przebiegu, jak oczekiwałyby sieci handlowe, restauracyjne i organizacje ekologiczne.
W przeprowadzonych badaniach udział wzięli producenci, którzy na swoich fermach mogą potencjalnie utrzymywać do 20 mln 639 tys. kur nieśnych, czyli około 47,56% rynku.
(rpf) Krzysztof Przepióra, KIPDiP
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.