REKLAMA

KIPDiP: Ilość jaj pochodzących z chowu klatkowego będzie się zmniejszać

Redakcja - Prawo i Finanse
12.03.2018
chat-icon 0

Z badań przeprowadzonych przezKrajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wynika, że do2026 w Polsce zdecydowanie zmniejszy się ilość jaj pochodzących z chowu klatkowego.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Z badań przeprowadzonych przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wynika, że do 2026 w Polsce zdecydowanie zmniejszy się ilość jaj pochodzących z chowu klatkowego.

Aktualnie surowiec pochodzący z tego typu hodowli zajmuje około 88% ogólnej produkcji, ale z analizy przeprowadzonej przez KIPDiP wynika, że na przestrzeni 8 lat, jego udział zmniejszy się o 29,82% i wynosić będzie 58,48%.

Zmniejszenie się pogłowia zwierząt utrzymywanych w chowie klatkowym, będzie równoznaczny ze wzrostem liczby kur utrzymywanych w chowie sciółkowym. Aktualnie ten typ hodowli decyduje o 9,1% ogólnej produkcji jaj, ale na przestrzeni lat powinien wzrosnąć do poziomu 28,68%. 

Produkcja jaj z wolnego wybiegu powinna wzrosnąć z poziomu 2,4% do 11,07%, a z chowu ekologicznego z 0,2% do 1,77%. 

KIPDiP informuje, że na rynku nadchodzą zmiany, ale nie będą miały one tak dynamicznego przebiegu, jak oczekiwałyby sieci handlowe, restauracyjne i organizacje ekologiczne.

W przeprowadzonych badaniach udział wzięli producenci, którzy na swoich fermach mogą potencjalnie utrzymywać do 20 mln 639 tys. kur nieśnych, czyli około 47,56% rynku.

(rpf) Krzysztof Przepióra, KIPDiP

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA