Kokcydioza u kur – profilaktyka i zwalczanie
kury na wybiegu
Kokcydioza jest groźną chorobą pasożytniczą, dotykającą najczęściej kury utrzymywane w chowie ściółkowym. U starszych osobników potrafi przebiegać bezobjawowo, u młodszych ma zazwyczaj gwałtowny obrót. Nieleczona pozostawia przy życiu wyłącznie ptaki, które nabrały odporności.
Kokcydioza jest groźną chorobą pasożytniczą, dotykającą najczęściej kury utrzymywane w chowie ściółkowym. U starszych osobników potrafi przebiegać bezobjawowo, u młodszych ma zazwyczaj gwałtowny obrót. Nieleczona pozostawia przy życiu wyłącznie ptaki, które nabrały odporności.
Chorobę wywołują pierwotniaki z rodzaju Eimeria, które zasiedlają przewód pokarmowy drobiu.
W jelitach ptaków dokonują spustoszenia, gdzie - po wielokrotnych przekształceniach – wydostają się z organizmu wraz z kałem, stanowiąc źródło zakażenia dla kolejnych osobników. Do organizmu dostają się po spożyciu skażonej oocystem pierwotniaków ściółki, wody oraz paszy. Pierwotnym źródłem rozprzestrzeniania się oocystów są zazwyczaj gryzonie, owady, dzikie ptaki, a ich rozwojowi sprzyjają wilgoć i ciepło, których w fermach drobiu nie brakuje.
Grypa ptaków u drobiu – ponad 60 tysięcy kaczek do utylizacji
Kokcydioza, w zależności od stopnia zaawansowania, może objawiać się brakiem apetytu, osłabieniem, apatycznością.
Ptaki tracą na wadze, znacznie obniża się nieśność, która trwa nawet do 6 tygodni. W kale można zaobserwować śluz z domieszką krwi. Chorobę zdiagnozować można wyłącznie poprzez badania jelit padłych ptaków lub kału.
W zapobieganiu kokcydiozie
bardzo ważne jest zachowanie czystości oraz dobra wentylacja pomieszczeń inwentarskich pozwalająca na utrzymanie suchej ściółki. Regularna wymiana ściółki jest ważna w celu wyeliminowania zawilgotnienia i pojawienia się pleśni, które tworzą idealne środowisko do rozwoju pierwotniaków. Istotną rolę odgrywają również siatki będące zabezpieczeniem przed przedostaniem się do ferm gryzoni, owadów oraz dzikich ptaków.
Pierwsze w 2024 roku ognisko rzekomego pomoru drobiu w Polsce
Działania profilaktyczne
to również regularne podawanie kokcydiostatyków w skarmianej paszy oraz szczepienia ochronne. Podawanie kokcydiostatyków powinno odbywać się przez cały okres odchowu w przypadku kurcząt rzeźnych, zachowując jedynie okres karencji przed ubojem. Natomiast kurczęta przeznaczone do reprodukcji i odchowywane na nioski powinny je otrzymywać przez pierwsze 8-16 tygodni życia.
Należy pamiętać, że rodzaj kokcydiostatyku oraz jego dawka powinny być odpowiednio dobrane. Ponadto, szczepienia powinny obejmować wyłącznie osobniki zdrowe.
Leczenie kokcydiozy
opiera się na środkach z grupy sulfonamidu bądź toltrazurilu. Wspomagająco w zwalczaniu choroby pomocne mogą okazać się preparaty zawierające wyciągi roślinne i olejki eteryczne działające przeciw pierwotniakom.
(rzw) jm
Grzybica skóry u bydła – objawy, leczenie
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.