Konferencja dla producentów trzody chlewnej.
27 kwietnia 2016 roku w Licheniu Starym odbyła się konferencja dla hodowców trzody chlewnej pod hasłem „Elementy Warunkujące Sukces w Dzisiejszej Hodowli”. Spotkanie zostało zorganizowane przez firmy CID LINES, AGRIFIRM oraz Big Dutchman.

27 kwietnia 2016 roku w Licheniu Starym odbyła się konferencja dla hodowców trzody chlewnej pod hasłem „Elementy Warunkujące Sukces w Dzisiejszej Hodowli”. Spotkanie zostało zorganizowane przez firmy CID LINES, AGRIFIRM oraz Big Dutchman.
W konferencji uczestniczyło ponad 100 osób, a całe spotkanie zostało zaingurowane prezentacją lekarza weterynarii Pawła Wróbla – specjalisty chorób trzody chlewnej i rozrodu zwierząt. Tematem prezentacji był „Zespół oddechowy świń - wpływ na produkcję”. Przedstawiono podstawowe choroby i przypadki z jakimi zmagają się hodowcy trzody chlewnej.

Cena tucznika na VEZG osiągnęła dawno nie widziany poziom
Drugim tematem wiodącym była „Rola zakwaszaczy w produkcji trzody chlewnej, ze szczególnym uwzględnieniem okresu odchowu” prowadzona przez Leszka Ksobiecha z Cid Lines. Interesującym punktem tej części była prezentacja własnego autorskiego produktu, który dodawany jest do wody oraz przedstawienie symulacji pokazującej wyliczenia dodatkowych oszczędności, dzięki zastosowaniu właśnie tego zakwaszacza.
Kolejnym interesujący temat to „Żywienie prosiąt – na co warto zwrócić uwagę”. Został zaprezentowany przez Roberta Barysia z Agrifirm. Prezentacja pozwoliła zapoznać się z produktami dla odchowu prosiąt. Ponadto można było dowiedzieć się, jakie produkty w ustalaniu pełnej dawki pokarmowej są najlepszym wyborem w żywieniu prosiąt.

Jaka cena tucznika na niemieckim rynku?
Przedstawiony został również pomysł całkowitego wycofania z dawki pokarmowej tlenku cynku. Niebawem zaczną się doświadczenia w tym aspekcie w polskich fermach.
„Nowoczesne wyposażenie chlewni z Big Dutchman kluczem do sukcesu – mikroklimat w budynku, systemy żywienia kontrolowane komputerowo” to kolejny temat konferencji przygotowany i prowadzony przez przedstawiciela firmy – Martina Haverkampa. Wykład pokazał, jak ważne w hodowli trzody są warunki ich utrzymania oraz systemy żywienia. Odpowiednia wentylacja oraz temperatura panująca w chlewni jest priorytetem pozwalającym wykorzystać potencjał genetyczny zwierząt.
Dr nauk rolniczych Urszula Teter z firmy Cid Lines zgłębiała temat „Higiena jako element zarządzania stadem”, który bywa bagatelizowany w mniejszych gospodarstwach. Używanie mydła płynnego, myjki wysokociśnieniowej i dezynfekcji pomieszczeń jest już standardem na dużych fermach. Celem jest niszczenie bakterii oraz utrzymanie odpowiedniej czystości pomieszczeń.
Na zakończenie konferencji wystąpił Dr Enrico Marco Granell z Hiszpanii z tematem „Bioasekuracja w okresie odchowu, punkty krytyczne”, który dotyczył chorób w stadzie. Podczas swojego wystąpienia wskazał punkty, gdzie najczęściej popełniamy błędy oraz w jaki sposób możemy zmniejszyć ryzyko przedostania się chorób do budynków inwentarskich.

Ceny tucznika na VEZG – stagnacja na niskim poziomie
Dla wszystkich uczestników konferencji nie był to stracony czas a kontakty i doświadczenia zdobyte w trakcie tego spotkania przełożą się na zwiększenie efektywności i jakości w produkcji trzody chlewnej.
(rzw)

John Deere 6155M – dane techniczne, opinie rolników
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
Oj tak, kontakty zwłaszcza ważne. Nie było mnie w tym roku, ale generalnie bywam i polecam wszysktim!