REKLAMA

Korzyści i ograniczenia płynnego systemu żywienia świń

Redakcja - Zwierzęta
18.10.2016
chat-icon 0

Żywienie stanowi najwyższy koszt w całej produkcji trzody chlewnej, co przy stale wzrastających cenach surowców czyni utrzymanie świń coraz mniej opłacalnym zajęciem. W poszukiwaniu oszczędności alternatywą dla systemu żywienia suchego może stać się żywienie płynne.

Agro Brand
REKLAMA

Żywienie stanowi najwyższy koszt w całej produkcji trzody chlewnej, co przy stale wzrastających cenach surowców czyni utrzymanie świń coraz mniej opłacalnym zajęciem. W poszukiwaniu oszczędności alternatywą dla systemu żywienia suchego może stać się żywienie płynne.

Choć w Polsce cały czas jeszcze przeważa system żywienia świń na sucho, hodowcy coraz częściej decydują się na podawanie paszy na mokro, ze względu na szereg zalet, które taki system karmienia posiada. Nie jest to jednak system pozbawiony wad.

Przyjrzyjmy się zatem, jakie korzyści i jakie ograniczenia posiada żywienie na mokro.

Główną zaletą żywienia płynnego jest to, że pozwala ono w znacznym stopniu zredukować koszty produkcji poprzez możliwość wykorzystania produktów ubocznych przemysłu spożywczego, do których należą głównie serwatka, odpady piekarnicze, kiszone ziarno kukurydzy, wywary gorzelniane, pulpa ziemniaczana, młóto browarniane.

Produkty te zawierają wartościowe składniki pokarmowe: serwatka jest bogata w białko, aminokwasy, witaminę B12, ryboflawinę, kiszone ziarno kukurydzy odznacza się dużą smakowitością, a także wysoką zawartością skrobi, dzięki czemu jest produktem wysokoenergetycznym.

Pulpa ziemniaczana jako odpad po produkcji skrobi ziemniaczanej, jest często wykorzystywana w karmieniu płynnym, jednak w przypadku nieprawidłowego przechowywania może ulec zakażeniu drobnoustrojami gnilnymi.

Wywar gorzelniany zawiera lizynę, która ogranicza przyswajanie białka z paszy, a odpady piekarnicze są cennym źródłem energii.

Wykorzystując powyższe surowce w żywieniu świń należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby pożywienie było prawidłowo zbilansowane, a zawartość suchej masy w paszy wynosiła 25%. Zapewnia to dostarczenie odpowiedniej ilości składników pokarmowych i wody we właściwych proporcjach. Trudność bilansowania pożywienia w systemie płynnym jest pewnym utrudnieniem w porównaniu do żywienia na sucho.

Ograniczeniem płynnej paszy jest również brak bariery mikrobiologicznej, która występuje przy paszy suchej, dlatego bardzo ważne jest zachowanie higieny sprzętu w podawaniu wilgotnej paszy. Kolejną wadą tego systemu jest wysoki koszt instalacji oraz problem z dostępnością tanich, i przede wszystkim dobrej jakości produktów ubocznych pochodzących z przemysłu spożywczego.

(rzw) pm

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA