Koza alpejska – opis, charakterystyka, hodowla
Koza alpejska to rasa przystosowana do życia w trudnych warunkach pod względem klimatu oraz pożywienia, co przekłada się na niewymagającą hodowlę tych zwierząt.

Występują one w odmianie francuskiej oraz brytyjskiej, jednak obie hodowane są w celu pozyskania mleka. Nie wymagają stałego nadzoru i mogą być trzymane razem z innymi rasami kóz, co jest dużą zaletą. Alpejska koza jest przy tym wysoce wydajna i daje mleko o cenionych właściwościach. Co warto wiedzieć na temat charakterystyki tej rasy i jej hodowli?
Koza alpejska – francuska i brytyjska
Koza alpejska francuska świetnie sprawdza się do intensywnej produkcji mleka i stanowi aż 75 procent pogłowia. Bardzo dobrze radzi sobie w niekorzystnych warunkach, wykazując się wysoką odpornością na choroby, niskimi wymaganiami żywieniowymi, a także mocnymi kopytami. W przypadku tej odmiany można zdecydować się zarówno na system pastwiskowy, jak i alkierzowy.

Gatunki i rodzaje indyków – jak prowadzić przydomową hodowlę indyków na wolnym wybiegu?
Alpejska koza brytyjska nieco różni się od francuskiej pod względem wyglądu – jest bowiem trochę mniejsza – jednak podziela jej wysokie zdolności adaptacyjne i niskie wymagania hodowlane. Koza alpejska brytyjska może być trzymana na zewnątrz przez cały sezon pastwiskowy. Obie odmiany mają zrównoważony i spokojny charakter, a także cechują się dobrą płodnością.
Kozy alpejskie – hodowla, charakterystyka i wydajność
Samice i samce kozy alpejskiej niewiele różnią się pod względem wielkości. Ich wzrost sięga odpowiednio maksymalnie 85 i 90 centymetrów. Najczęściej posiadają brązowe ubarwienie, a wzdłuż ich grzbietu przebiega czarna pręga. Alpejska koza jest niezwykle ceniona ze względu na swoją wysoką wydajność – od jednej samicy można uzyskać nawet ponad 2 tysiące litrów mleka rocznie, przy czym odmiana brytyjska cechuje się nieco niższą wydajnością w porównaniu z francuską.

Owca szetlandzka (szkocka) – hodowla, opis rasy, cena
W litrze mleka obu odmian znajdziemy porównywalną ilość białka, jednak to otrzymane od brytyjskiej kozy alpejskiej będzie nieco bardziej tłuste. Ogromną zaletą mleka pochodzącego od alpejskiej kozy jest jego słodki smak – nie posiada ono nieprzyjemnego aromatu, który jest charakterystyczny dla koziego mleka pozyskiwanego od innych ras. Wytwarza się z niego między innymi sery czy twarożki.
Koza alpejska – hodowla. Zasady opieki i żywienia
Na jedną kozę alpejską powinno przypadać około 3-4 metrów kwadratowych przestrzeni. Należy zadbać o wyeliminowanie przeciągów, a jednocześnie o dobry system wentylacji. Kozy wymagają czystej i suchej ściółki, a także bardzo czystej wody, której stan należy na bieżąco monitorować, jako że kozy alpejskie w hodowli odmawiają wypicia jakkolwiek zanieczyszczonej wody nawet pomimo dużego pragnienia. Jednocześnie w stodole należy wyeliminować nadmierną wilgoć.
Poza sezonem zimowym dieta kozy alpejskiej opiera się na zasobności pastwiska – ewentualnie można zdecydować się na włączenie suplementów mineralnych oraz warzyw, takich jak marchew czy buraki. Zimą natomiast kozom należy podawać siano oraz rośliny okopowe. Wielu hodowców decyduje się ponadto na dodanie do żywności skoncentrowanej paszy, która dostarczy niezbędnych minerałów oraz witamin.
Koza alpejska – cena
Warto podkreślić, że koza alpejska czystej krwi występuje rzadko, dlatego koszt jej zakupu jest dość spory. Na giełdzie zwierząt najczęściej znajdziemy mieszańce, w przypadku których cena za osobnika zaczyna się od 100 złotych. Prawdziwa koza alpejska może natomiast kosztować nawet 1000 złotych. Planując hodowlę należy mieć również na uwadze koszty utrzymania, które sięgają 200-400 złotych za jednego osobnika.

Koza saaneńska – opis rasy, charakterystyka, hodowla
(rzw)

Kaczka rasy pekin – opis, charakterystyka, hodowla
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
Być może uda się wyhodować rasy odporne na choroby.
u kozy najlepsze są oczy po prostu niesamowite