REKLAMA

Krowa angler – opis rasy, hodowla, ceny

Redakcja - Zwierzęta
23.01.2025
chat-icon 0

Angler to bydło wywodzące się z północnej części Niemiec, a dokładniej z regionu Angeln w Szlezwiku-Holsztynie. Wykorzystywane jest głównie w kierunku mlecznym.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Aby dowiedzieć się więcej o rasie bydła mlecznego Angler – krowie wyhodowanej w półwyspie zlokalizowanym w Niemczech, zapraszamy serdecznie do dalszej części niniejszego artykułu.

Angler, krowa – opis tej rasy bydła

Krowa Angler jest blisko spokrewniona z bydłem czerwonym duńskim. Pierwsze wzmianki o tej rasie pochodzą z około 1600 roku, chociaż niektórzy twierdzą, że jej historia sięga nawet 5000 lat wstecz. Jej umaszczenie jest jednolite – czerwone lub brunatne. Masa krów Angler wynosi 600-650 kg, natomiast buhajów osiąga ok. 1100 kg. Wysokość w kłębie samic tej rasy to ok. 140 cm, a samców ok. 145 cm.

Obecnie Angler jest uznawana za rasę zanikającą. Występuje w gospodarstwach południowo-wschodniej Polski, jednak stanowi mniej niż 1% krajowego pogłowia krów. Rasa Angler miała istotny wpływ na doskonalenie ras czerwonych w krajach Basenu Morza Bałtyckiego i bydła stepowego czerwonego ukraińskiego. Charakteryzuje się stosunkowo długą żywotnością i dobrym zdrowiem. Krowy tej rasy oferują wysoką wydajność mleka o dużej zawartości tłuszczu.

Angler, krowa – hodowla zachowawcza

Krowa Angler została objęta hodowlą zachowawczą. Celem tego działania jest ochrona zasobów genowych tej rasy.

W stadach, które objęto tą hodowlą, nie dokonuje się selekcji pod kątem cech użytkowych. Wykorzystuje się natomiast metody zapobiegające wzrostowi chowu wsobnego. Hodowle te zazwyczaj funkcjonują dzięki wsparciu finansowemu ze strony państwa.

Krowa rasy Angler – krzyżowana z bydłem polskim

Angler była w Niemczech najmniej liczną rasą, jednak pod względem wydajności tłuszczu od 1932 roku nieustannie zajmowała pierwsze miejsce. Charakteryzowała się średnią masą ciała i doskonałą kondycją zdrowotną.

Okazało się, że znacznie lepiej nadaje się do krzyżowania z bydłem polskim niż rasa duńska czerwona. Pierwszy eksperyment, w którym połączono buhaje Angler z bydłem polskim czerwonym, był prowadzony w latach 1978-1982 w Jodłowniku.

Krowa Angler – bydło na mleko i mięso

Mleko od rasy Angler wyróżnia się wysoką jakością. Jest bogate w tłuszcz i białko. Zawiera 4,5-6% tłuszczu maślanego, a ponadto obejmuje zdrowe tłuszcze Omega-3.

Wołowina pochodząca od Angler również cechuje się świetną jakością – jest delikatna, ma krótkie włókna i wyróżnia się wyjątkową soczystością, co zawdzięcza swojej marmurkowatości. Podczas jednego z popularnych festiwali slow food w Niemczech wołowina od Angler była jednym z najchętniej wybieranych dań.

Krowa rasy Angler – cena

Ile kosztuje krowa Angler? Nie da się wskazać jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Cena zależy od różnych czynników, m.in. od wieku bydła i jego stanu zdrowia. Obecnie w Polsce rasa ta nie cieszy się popularnością, dlatego koszt zakupu nie jest niski.

Aby poznać dokładną cenę, najlepiej skontaktować się z hodowcami. Dzięki konsultacji z nimi można nie tylko dowiedzieć się, ile kosztuje krowa rasy Angler, ale również uzyskać informacje o tym, jak powinna wyglądać hodowla tego bydła. Pasjonaci chętnie dzielą się swoją wiedzą i odpowiadają na pytania zainteresowanych.

Rozmowa z miłośnikiem tej rasy może wiele rozjaśnić i pomóc zrozumieć, jakie warunki trzeba zapewnić krowom Angler, aby zdrowo rosły oraz dostarczały wysokiej jakości mleko. Przed zakupem tego bydła, należy zdobyć niezbędną wiedzę, a także odpowiednio przygotować się do hodowli, co nie jest prostym zadaniem.

(rzw)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA