REKLAMA

Które zboża są bezglutenowe

Redakcja
16.01.2025
chat-icon 2

Niezależnie od tego, czy wybieramy żywność bezglutenową z powodu celiakii, nietolerancji glutenu czy innych pobudek, powinniśmy pamiętać, że nie musimy rezygnować ze wszystkich produktów zbożowych.

fot. Paweł Pąk
REKLAMA

Jak się okazuje, nie każde zboże zawiera gluten. Aby poznać szczegółowe informacje na ten temat, zapraszamy do dalszej części niniejszego artykułu.

Gluten – co to?

Zanim przejdziemy do wskazania zbóż bezglutenowych, chcielibyśmy wytłumaczyć, co dokładnie kryje się pod terminem „gluten”. Otóż są to białka występujące w części roślin. Ich nazwa pochodzi z łaciny i w tłumaczeniu oznacza „klej”. Jest to bardzo trafne określenie, ponieważ łącząc gluten z wodą, otrzymujemy lepką substancję. Sprawia on, że wypieki mają odpowiednią strukturę, puszystość i smak.

Co ciekawe, białko glutenowe jest złożone z dwóch mniejszych, nazywanych peptydami. Jedno z nich stanowi glutenina. Natomiast drugi ma różne nazwy w zależności od tego, w jakim zbożu się znajduje.

Jakie zboża są bezglutenowe?

Jakie można wyróżnić zboża bezglutenowe? Lista prezentuje się następująco:

Gryka
To jedno z najpopularniejszych bezglutenowych zbóż. Jej białko jest lepsze od tych znajdujących się w innych roślinach, ponieważ dostarcza organizmowi wszelkie potrzebne aminokwasy. Gryka zawiera dużo składników mineralnych, m.in. magnez, żelazo, cynk i mangan. Dodatkowo znajdują się w niej cenne witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze – flawony, flawonoidy czy fitosterol.

Komosa ryżowa (quinoa)
Stanowi świetną alternatywę dla zbóż zawierających gluten. Zawiera 9 niezbędnych aminokwasów, dlatego jest uznawana za pełnowartościowe źródło białka. Wykazuje właściwości prozdrowotne, odżywcze i antyoksydacyjne.

Amarantus
Należy do grupy bezglutenowych zbóż. Wyróżnia się orzechowym, ziemistym smakiem. Zawiera cenne biopierwiastki, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i wapń. Dodatkowo dostarcza sporo błonnika pokarmowego.

Kukurydza
W sieci często pojawiają się wątki: „Czy kukurydza ma gluten?”. Otóż w swojej naturalnej postaci jest pozbawiona tych białek. Jednak przed zakupem mąki kukurydzianej czy kukurydzy w puszce warto upewnić się, czy na opakowaniu znajduje się informacja „gluten free”, ponieważ obecność glutenu w produkcie zależy też od sposobu przetwarzania i pakowania.

Kasza jaglana
Doskonale sprawdza się w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Zawiera żelazo, magnez, fosfor, miedź, wapń oraz lecytynę, dlatego świetnie wpływa na kondycję organizmu.

Jak widać, dieta bezglutenowa nie musi być wolna od zbóż. Wykorzystując wyżej wymienione odmiany, można przygotowywać pieczywo, ciasta, naleśniki i wiele innych przysmaków, które sprawiają, że menu bezglutenowe staje się smaczne, odżywcze, a jednocześnie różnorodne.

Czy owies ma gluten?

Owies w swojej naturalnej postaci nie zawiera glutenu i jest w bezpieczny dla osób cierpiących na celiakię. Jednak musi być hodowany oraz obrabiany we właściwy sposób, a także w odpowiednich warunkach, aby nie został zanieczyszczony glutenem.

Do zanieczyszczenia zwykle dochodzi w czasie procesów produkcyjnych i podczas pakowania. Z tego względu bardzo ważne jest, aby kupować wyłącznie certyfikowaną żywność z owsem, która zawiera na opakowaniu informację o braku glutenu.

Czy ciecierzyca i soczewica mają gluten?

Wiele osób zastanawia się, czy ciecierzyca ma gluten. Otóż tak samo, jak owies, w naturalnej formie jest ona zbożem bezglutenowym. Jednak trzeba mieć na uwadze, że białka mogą się dostać do ciecierzycy podczas produkcji. Z tego względu osoby cierpiące na celiakię czy nietolerancję glutenu powinny kupować tę roślinę strączkową tylko z zaufanych źródeł, które obrabiają i pakują ją w precyzyjny sposób.

A czy soczewica ma gluten? Sytuacja wygląda tak samo, jak w przypadku ciecierzycy i owsa.

Jakie zboża zawierają gluten?

Gluten znajduje się w ziarnach zbóż takich jak:

  • żyto – w sieci często pojawiają się dyskusje na temat tego, czy żyto ma gluten. Odpowiedź jest twierdząca. Z tego względu powinno zostać wykluczone z diety osób cierpiących na celiakię;
  • jęczmień – to kolejne zboże, którego nie wolno spożywać w przypadku celiakii;
  • orkisz – jest odmianą pszenicy i zawiera bardzo dużą ilość glutenu;
  • samopsza – zawiera nawet do 50% więcej glutenu niż pszenica zwyczajna.

Już wiadomo, czy jęczmień ma gluten oraz jakich innych zbóż unikać w przypadku celiakii i nietolerancji glutenu. Jesteśmy pewni, że dzięki tym informacjom łatwiej będzie zadbać o swoją dietę.

(rw)

chat-icon 2

REKLAMA

Polecane

Komentarze (2)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


monika 19.01.2025

tak naprawdę wiele osób próbuje rzeczy bezglutenowych mimo, że wcale tego nie potrzebuje

0 0
Renata 16.01.2025

Bardzo ważne dla osób z problemem z glutenem

0 0
REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA