Kury minory – charakterystyka
Kury minory charakteryzuje bardzo dobra mięsność oraz składanie dużych jaj
Drób to najchętniej spożywane mięso w Polsce. Nic więc dziwnego, że hodowla drobiu, a w szczególności kur, stanowi główny element chowu zwierząt w naszym kraju. U polskich hodowców można spotkać różnorodne odmiany kur, jednak bardzo wyróżniają się tutaj minory. Kury te charakteryzują się występowaniem kilku odmian, z których każda ma swoje określone cechy.
Drób to najchętniej spożywane mięso w Polsce. Nic więc dziwnego, że hodowla drobiu, a w szczególności kur, stanowi główny element chowu zwierząt w naszym kraju. U polskich hodowców można spotkać różnorodne odmiany kur, jednak bardzo wyróżniają się tutaj minory. Kury te charakteryzują się występowaniem kilku odmian, z których każda ma swoje określone cechy.
Jest to kura uważana za dość powszechną, mają bardzo dobre mięso i znoszą duże jajka. Przy ich hodowli należy jednak zwrócić uwagę na kilka aspektów.
Grypa ptaków szaleje w USA. W miesiąc uśmiercono niemal 4 miliony ptaków
Kury minory - opis
Kury minory pochodzą z hiszpańskiej wyspy Minorki. Stamtąd w XVIII wieku trafiły do Wielkiej Brytanii, której mieszkańcy bardzo docenili zalety tych zwierząt. Jest to odmiana bardzo chętnie hodowana również w Niemczech. Najbardziej popularne są minory czarne hiszpańskie. Charakteryzują się czarnym upierzeniem o barwie węgla, z zielonkawym odcieniem. Posiadają niezbyt dużą głowę, którą wieńczy grzebień w kształcie liścia z 4-6 zębami. Pod dziobem posiadają dwa różowe kolczyki. Minory posiadają zaokrągloną klatkę piersiową, potężne skrzydła oraz długą szyję. Ich dziób i pazury są czarne, natomiast oczy mogą być czarne lub brązowe. Oprócz odmiany czarnej hiszpańskiej można jeszcze spotkać białą brytyjską oraz niemieckiego karła.
Coraz mniejsze zagrożenie grypą ptaków we Francji
Kury minory - wydajność
Jedna z najbardziej wydajnych kur hodowlanych są minory. Kury te są hodowane na jajka oraz mięso. Wyjątkiem jest niemiecki karzeł, który, ze względu na niską produktywność, jest przeznaczony jedynie do hodowli dekoracyjnej. Kury z Minorki, w najwyższym momencie rozwoju, osiągają wagę trzech kilogramów. Ich mięso jest bardzo delikatne w smaku, posiada dużo wartości odżywczych i łatwo można je dopasować do każdej diety. Jajka to bardzo ważny element, z jakiego są znane kury minory. Nieśność tych zwierząt osiąga poziom 160-170 jajek w pierwszym roku hodowli, w drugim natomiast jest to 140 jajek. Odmiana karłowata jest w stanie znieść maksymalnie 120 jajek rocznie. Jaja minorów są dosyć duże. Młode kury znoszą jajka o wadze 60 g, natomiast dorosłe zwierzęta dają jajka ważące od 70 do 80 g
Minory - hodowla
Kury z Minorki odznaczają się bardzo wymagającą hodowlą. Kurnik, w którym będą przetrzymywane ptaki, powinien być duży, nie lubią one bowiem ciasnych pomieszczeń. Grzęda powinna być umieszczona na wysokości 75 cm od podłogi. Kury minory bardzo nie lubią zimna, trzeba więc zadbać o odpowiednią izolację pomieszczenia. Zimą ściółka powinna być gruba, aby zapewnić ptactwu ciepło. Ptaki najlepiej znoszą temperaturę od 8 do -10 stopni. W przypadku ostrzejszych mrozów doświadczeni hodowcy zalecają smarowanie wrażliwych miejsc ptaków tłuszczem, co pozwoli uniknąć odmrożeń.
Brazylijski drób wraca na rynek chiński
Kury minory - cena
Brazylijski drób wraca na rynek chiński
Pasza dla kur niosek – co warto o niej wiedzieć?
Kury minory - podsumowanie
(rzw)
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
mINORKI KOCHANE KURKI naprawdę fajne i jaja duże dają