Kwasica żwacza u bydła – objawy, profilaktyka
Choroby metaboliczne u bydła są zazwyczaj wynikiem popełnianych błędów żywieniowych. Częstym powodem ich występowania jest zły bilans białka i energii w dawce paszowej. Jedną z często występujących chorób, z jaką muszą mierzyć się rolnicy zajmujący się profesjonalną hodowlą zwierząt, jest właśnie kwasica u bydła.
Choroby metaboliczne u bydła są zazwyczaj wynikiem popełnianych błędów żywieniowych. Częstym powodem ich występowania jest zły bilans białka i energii w dawce paszowej. Jedną z często występujących chorób, z jaką muszą mierzyć się rolnicy zajmujący się profesjonalną hodowlą zwierząt, jest właśnie kwasica u bydła.
Choroba Niebieskiego Języka: Trzy nowe ogniska BT u bydła i owiec w Polsce
Mimo że ten gatunek zwierząt posiada wszelkie predyspozycje do trawienia produktów roślinnych, to występowanie pewnych schorzeń związanych z takim rodzajem żywienia jest jak najbardziej możliwe.
Choroba Niebieskiego Języka w Polsce: 10 ognisk BT w 2025 roku
Czym jest kwasica u bydła?
Choroba Niebieskiego Języka w Polsce: 10 ognisk BT w 2025 roku
Osobom niedoświadczonym, jeśli chodzi o profesjonalną hodowlę bydła, może wydawać się, że są to zwierzęta tak dobrze przystosowane do trawienia produktów roślinnych, że nie można mówić o dolegliwościach w obrębie układu pokarmowego. Nic bardziej mylnego - również u bydła często występują choroby metaboliczne. Jedną z takich chorób jest kwasica żwacza, związana z nadmiernym nagromadzeniem się kwasu mlekowego w żwaczu.
Odczyn pH treści żwacza spada wówczas poniżej 6. Nie jest to jednak jedyny negatywny skutek, jaki może mieć miejsce, jeśli zauważysz występowanie kwasicy u bydła. Taki stan metaboliczny sprawia, że znacznie spada produkcja śliny. Tego rodzaju efekt połączony z gwałtownym spadkiem optymalnego poziomu pH sprawia, że naturalna flora bakteryjna szybko ulega zniszczeniu. Kwasica u bydła może więc bezpośrednio prowadzić do namnażania się bakterii kwasu mlekowego lub tych, które produkują metan.
Skutki kwasicy u bydła
Czego jeszcze możesz się spodziewać, jeśli chodzi o występowanie tak groźnego schorzenia, jakim jest kwasica u bydła? Skutki takiego stanu to zdecydowanie jedna z kluczowych rzeczy, jakie powinny interesować rolników.
Uwaga Hodowcy: Piąte ognisko choroby niebieskiego języka (BTV-3)
Krowy, które dotknięte są problemem występowania kwasicy u bydła, doświadczają wzrostu ciśnienia osmotycznego treści żwacza. Co to oznacza? Taki stan bezpośrednio prowadzi do odwodnienia tkanek, w rezultacie czego gęstnieje krew oraz rośnie poziom glukozy. Jeśli chodzi o występowanie kwasicy u bydła, nie bez uwagi powinien także pozostawać wzrost poziomu fosforu w wątrobie oraz możliwe zaburzenia zarówno gospodarki kwasowo-zasadowej, jak i wodno-elektrolitowej.
Papierowe zgłoszenia IRZ przedłużone do końca 2026 roku
Kwasica u bydła a wpływ na stada krów wysokomlecznych
Papierowe zgłoszenia IRZ przedłużone do końca 2026 roku
Choroby krów mają bezpośrednie przełożenie na funkcjonowanie całego gospodarstwa, które oparte jest na pozyskiwaniu mleka. Jasne jest, że w takim wypadku kwasica u bydła może nieść za sobą jedynie wysoce negatywne skutki.
Może ona spowodować wysokie straty ekonomiczne w stadach krów wysokomlecznych. Kwasica u bydła związana jest z nieodpowiednio skomponowaną dawką żywieniową. Dominują w niej zazwyczaj pasze treściwe bogate w węglowodany (kiszonka kukurydziana, drobno mielone wilgotne zboża, otręby, wysłodki buraczane, koncentraty i owoce) a brakuje odpowiedniej ilości paszy objętościowej suchej typu słoma lub siano. Drugą przyczyną występowania kwasicy u bydła może być zbyt raptowna zmiana dawki paszowej.
Jak zapobiegać występowaniu kwasicy u bydła?
Kwasica u bydła może przynosić wymierne szkody w funkcjonowaniu całego gospodarstwa, dlatego warto podjąć pewne kroki mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia takiego stanu. Jak to zrobić? W przypadku stosowania kiszonek należy zwrócić uwagę, by nie były one zbyt drobno pocięte. Zbyt duże rozdrobnienie nie zmusza bydła do intensywnego żucia, przez co nie wydzielana jest odpowiednia ilość śliny, będącej doskonałym buforem dla żwacza. Dbając o prawidłowy stan zwierząt, jednocześnie zapobiegając wystąpieniu kwasicy u bydła, możesz wprowadzić do diety specjalne drożdże probiotyczne, które wspomagają prawidłową pracę całego układu trawiennego.
Wsparcie dla hodowców bydła mięsnego
Kwasica u bydła - objawy
Do objawów wystąpienia kwasicy należą:
Niezbędnik nowoczesnego rolnictwa: wszechstronne zastosowanie szczotek technicznych
– spadek wydajności mleka,
– spadek masy ciała,
Choroba niebiskiego języka – komunikat GLW
19 sztuk bydła przysypanych po zawaleniu stropu
– owrzodzenia kończyn lub ochwat bydła,
Dlaczego warto stosować wapno granulowane w nowoczesnym rolnictwie?
Leczenie kwasicy u bydła
Dlaczego warto stosować wapno granulowane w nowoczesnym rolnictwie?
W przypadku wystąpienia choroby w postaci kwasicy u bydła – w jej początkowym stadium, jeszcze w momencie braku spadku łaknienia, przeprowadza się jednodniową głodówkę z dostępem do wody. Następnego dnia podaje się dobrej jakości siano łąkowe.
W cięższych przypadkach kwasicy u bydła trzeba zasięgnąć opinii lekarza weterynarii. Dla ustabilizowania pH żwacza podaje się węglan wapnia lub wodorowęglan sodu. W celu przywrócenia prawidłowej flory bakteryjnej można podać przez sondę treść żwacza pobraną od zdrowych krów lub zastosować kwas propionowy. Należy także uzupełniać elektrolity w postaci roztworu fizjologicznego lub izotonicznego płynu elektrolitowego.
Pryszczyca – aktualna sytuacja w Polsce
Kwasica u bydła - jak zapobiegać?
Aby skutecznie zapobiegać kwasicy należy przede wszystkim unikać gwałtownych zmian dawki pokarmowej, dzielić dawkę pasz treściwych na kilka odpasów (do 3 kg paszy treściwej na 1 odpas), systematycznie przyzwyczajać zwierzęta do pobierania dawek pasz treściwych, sprawdzać udział węglowodanów niestrukturalnych w dawce pokarmowej, weryfikować strukturę dawki, obserwować wygląd kału. Odpowiednio bilansować poziom włókna strukturalnego w dawce paszy, unikać skarmiania pasz nadmiernie rozdrobnionych, zmielonych oraz często sprawdzać spożycie paszy, zwłaszcza gdy w dawce znajduje się dużo pasz treściwych.
(rzw)
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.