Laserowe oznakowanie owoców i warzyw wchodzi do sklepów
Producenci oraz sprzedawcy warzyw i owoców są zainteresowani stałym zmniejszaniem kosztów nie tylko uprawy, ale również oznaczania wyprodukowanych produktów świeżych.
Producenci oraz sprzedawcy warzyw i owoców są zainteresowani stałym zmniejszaniem kosztów nie tylko uprawy, ale również oznaczania wyprodukowanych produktów świeżych.
Obecnie coraz bardziej są zainteresowani zastąpieniem opakowań z oznaczeniem czy nalepek umieszczanych bezpośrednio na owocu lub warzywie na rzecz tzw. naturalnego brandowania produktów, czyli „wycinania” napisów i oznaczeń na skórce mango, papryki czy jabłka.
Przenawożenie pomidorów – objawy, jak temu zaradzić?
Dzieje się to przy użyciu technik laserowych, przy jednoczesnej dużej oszczędności na plastiku, energii oraz emisji dwutlenku węgla.
Takie rozwiązanie zastosowała holenderski dostawca owoców i warzyw Nature&More przy współpracy ze szwedzką sieci handlową ICA. Pierwszymi kupowanymi przez szwedzkich klientów produktami są organiczne awokado oraz słodkie ziemniaki.
Wkrótce nabór wniosków o wsparcie dla producentów owoców i warzyw
Wycinanie takich napisów polega na zastosowaniu silnego światła by usunąć kolorowy pigment ze skórki produktu. Oznaczenie jest niewidzialne gdy skórka zostanie usunięta.
Oznaczenie laserowe nie wpływa na długość przydatności do spożycia oraz smak produktu. Trzeba dodać, że użycie laserowego oznaczania wszystkich owoców awokado przez szwedzką firmę daje oszczędność paska plastiku o długości 200 km i 30 cm szerokości.
(rpf) Tomasz Kodłubański
Okradał sąsiadów z plonów. Groził im śmiercią
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.