REKLAMA

Mączka kostna powróci do żywienia trzody chlewnej i drobiu?

Redakcja - Zwierzęta
24.04.2020
chat-icon 0

Grupa Robocza Komisji Europejskiej ds. TSE rozpoczęła omawianie możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego.

fotolia
REKLAMA

Grupa Robocza Komisji Europejskiej ds. TSE rozpoczęła omawianie możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego.

Zakaz dodawania białek zwierzęcych do pasz został wprowadzony w 2001 roku po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Uznano wtedy, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów.

Planowane zniesienie zakazu oznaczałoby, że można byłoby stosować mączki drobiowe w żywieniu trzody chlewnej oraz mączki z trzody chlewnej w żywieniu drobiu. Ze względu na duże ryzyko transferu prionów wywołujących chorobę szalonych krów, zakaz stosowania mączek ze zwierząt przeżuwających będzie nadal utrzymany. Ponadto planuje się również możliwość żywienia trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Zmiana podejścia do zniesienia zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych, jak tłumaczy przedstawiciel Komisji, jest obecnie możliwa ze względu na pomyślne wyniki metod laboratoryjnych pozwalających na określenie gatunkowości białka zawartego w paszach. Problematyczne dla naukowców było opracowanie wykrywania DNA białka drobiowego ze względu na to, że każdy gatunek charakteryzuje się odmiennym genotypem, co spowalniało prace. Komisja Europejska dodatkowo wzięła pod uwagę założenia polityki najefektywniejszego wykorzystania już wytworzonych zasobów i ograniczania negatywnego wpływu na środowisko.

Przetworzenie białek zwierzęcych z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego do skarmiania zwierząt jest bardziej ekologiczne niż zasiewanie kolejnych terenów pod uprawę roślin wysokobiałkowych. Niestety wcześniej przez szereg lat nie podejmowano starań, aby uniezależnić europejską produkcję od importu białka sojowego, w konsekwencji producenci zwierząt zmagają się z problemem wysokich cen pasz.

Następstwa uzależnienia Europy od importu poekstrakcyjnej śruty sojowej głównie z Ameryki Południowej mogą być znacznie poważniejsze na skutek ciągle trwającej pandemii koronawirusa, a dokładny termin zakończenia prac nad legalizacją skarmiania mączek mięsno-kostnych nie jest obecnie znany.

Przygotowanie odpowiednich aktów prawnych Komisji Europejskiej to nie wszystko, gdyż w momencie ukazania się konkretnych przepisów znoszących zakaz stosowania białka pochodzenia zwierzęcego potrzebny będzie czas na dostosowanie zakładów utylizacyjnych do produkcji mączek jednogatunkowych, ponieważ obecnie są one produkowane bez rozdziału gatunkowego.

Ponowne zezwolenie na skarmianie mączek zwierzęcych będzie dużą zmianą na plus w żywieniu trzody chlewnej i także drobiu, gdyż jest ona znacznie lepszym źródłem białka, niż poekstrakcyjna śruta sojowa. Mączki składają się głównie z mięsa, podrobów, tkanki tłuszczowej, kości i piór ubitych lub padłych zwierząt z wykluczeniem sierści, krwi, kopyt, rogów oraz treści przewodu pokarmowego, które zostały poddane obróbce termicznej (130ºC przez 30 min) mającej na celu zniszczenie bakterii chorobotwórczych, i pasożytów.

Stanowią bogate źródło białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów, szczególnie aminokwasów egzogennych, które obecnie muszą być uzupełniane drogimi dodatkami syntetycznymi. Brak związków antyżywieniowych sprawia, że ich strawność jest wyższa niż białka sojowego. Ze względu na wykorzystanie w nich tkanki tłuszczowej charakteryzują się one wysoką koncentracją tłuszczu surowego, co w konsekwencji przekłada się na ich wyższą energię metaboliczną niż w innych komponentach białkowych.

Mączki zwierzęce stanowią również bardzo dobre źródło takich pierwiastków jak wapń i fosfor. Wspomniane mikroelementy występują w formie całkowicie przyswajalnej przez zwierzęta, dlatego możliwość skarmiania drobiu mączkami umożliwiłoby częściową eliminację drogich komponentów mineralnych z mieszanek dla drobiu, takich jak fosforan-1-wapniowy czy kreda pastewna.

Zakaz stosowania mączek mięsno-kostnych musiałby jednak zostać zachowany w przypadku produkcji mięsa halal, eksportowanego z Polski w znaczących ilościach do krajów muzułmańskich.

Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA