REKLAMA

Mączka rybna w żywieniu trzody chlewnej

Redakcja - Zwierzęta
26.09.2016
chat-icon 0

Mączka rybna jest jedyną mączką pochodzenia zwierzęcego dopuszczoną do skarmiania zwierząt gospodarskich. Ze względu na wysoką zawartość białka pełnowartościowego jest szczególnie zalecana w żywieniu prosiąt oraz tuczników w pierwszej fazie tuczu.

Agro Brand
REKLAMA

Mączka rybna jest jedyną mączką pochodzenia zwierzęcego dopuszczoną do skarmiania zwierząt gospodarskich. Ze względu na wysoką zawartość białka pełnowartościowego jest szczególnie zalecana w żywieniu prosiąt oraz tuczników w pierwszej fazie tuczu.

Mączki rybne charakteryzują się dużą strawnością, są bogate w aminokwasy egzogenne i w zależności od użytego surowca, zawierają 45-70% białka. Tak wysoka wartość białka jest zasługą lizyny, metioniny, tryptofanu i treoniny. Ponadto zawierają znaczne ilości tłuszczu (do 15%), przez co odznaczają się wysoką koncentracją strawnej energii metabolicznej oraz witaminy głównie z grupy B, a także A, D, E. Są bogatym źródłem makro- i mikroelementów, m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, miedzi, selenu, żelaza, jodu, molibdenu i cynku.

Ilość mączek rybnych w paszach w przypadku tuczników nie powinien być wyższy niż 5%, natomiast dla loch i warchlaków niż 10%. Jedynie dla prosiąt może sięgać 15%, jednak mączka musi być oznaczona jako przeznaczona do produkcji pasz dla młodych zwierząt.

Należy pamiętać, że tłuszcz rybi charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, dlatego, w przypadku tuczników, powinno się zrezygnować z mączki co najmniej na 2-3 tygodnie przed ubojem, ponieważ może ona obniżyć walory smakowe mięsa.

Decydując się na zastosowanie mączki rybnej w mieszance paszowej dla zwierząt należy szczegółowo zapoznać się z deklarowaną wartością pokarmową produktu, zwłaszcza zwrócić uwagę na zawartość włókna surowego, którego wysoka zawartość obniża strawność białka.

Zazwyczaj mączka rybna stosowana jest w żywieniu trzody w ograniczonym zakresie, czego powodem jest jej wysoka cena. Rolnicy częściej decydują się na wykorzystanie śruty sojowa lub rzepakowej.

(rzw) jm

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA