Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw
Spożywanie owoców i warzyw niesie wiele korzyści, a włączenie ich do codziennej diety zapobiega wielu chorobom. Dzieje się tak dzięki zawartych w nich witaminom i minerałom.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w naszym dziennym menu znalazło się co najmniej pięć porcji warzyw i owoców, tj. ok. 400 g na osobę).
Od kilku lat w trzeci piątek października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw. W 2024 roku dzień ten przypada 18 października. Jak podkreśla Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to dobra okazja, by przypomnieć o istotnej roli tych produktów spożywczych w naszej diecie. Ich jedzenie w tzw. piramidzie zdrowego stylu życia zajmuje drugie miejsce, zaraz po aktywności fizycznej. Możemy je spożywać według upodobań - na surowo, ugotowane czy też w formie przetworów.

Co sadzimy pod koniec lata i jesienią? Najlepszy czas na warzywa, cebulowe i rośliny ozdobne
(rpf) Źródło: MRiRW

Przenawożenie pomidorów – objawy, jak temu zaradzić?
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
wspaniale o kazdej porze roku pomidorki, marchewka, salata, jabłka, gruszki, agresty i wiele innych
@zenek a ile w tym zdrowia z natury bez nadmiernej ilości suplementów w tabletkach - tak też da się żyć