Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw
Spożywanie owoców i warzyw niesie wiele korzyści, a włączenie ich do codziennej diety zapobiega wielu chorobom. Dzieje się tak dzięki zawartych w nich witaminom i minerałom.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w naszym dziennym menu znalazło się co najmniej pięć porcji warzyw i owoców, tj. ok. 400 g na osobę).
Od kilku lat w trzeci piątek października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców i Warzyw. W 2024 roku dzień ten przypada 18 października. Jak podkreśla Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to dobra okazja, by przypomnieć o istotnej roli tych produktów spożywczych w naszej diecie. Ich jedzenie w tzw. piramidzie zdrowego stylu życia zajmuje drugie miejsce, zaraz po aktywności fizycznej. Możemy je spożywać według upodobań - na surowo, ugotowane czy też w formie przetworów.
Ekologiczny oprysk na chwasty w warzywach – co stosować?
(rpf) Źródło: MRiRW
Producenci owoców poszkodowani przez przymrozki i grad ze wsparciem
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.
wspaniale o kazdej porze roku pomidorki, marchewka, salata, jabłka, gruszki, agresty i wiele innych
@zenek a ile w tym zdrowia z natury bez nadmiernej ilości suplementów w tabletkach - tak też da się żyć