REKLAMA

Min. Jurgiel spotkał się z komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności

Redakcja - Prawo i Finanse
14.05.2016
chat-icon 0

Problemy związane z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz rosyjskim embargiem były tematem piątkowej rozmowy ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem - poinformował resort rolnictwa.

PAP / Bartłomiej Zborowski
REKLAMA

Problemy związane z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz rosyjskim embargiem były tematem piątkowej rozmowy ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem - poinformował resort rolnictwa.

Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis przybył z wizytą do Polski na zaproszenie ministra rolnictwa.

Piątkowe spotkanie poświęcone było tematyce związanej głównie sprawom bezpieczeństwa żywności - jak podał resort, rozmawiano m.in. o zwalczaniu wirusa ASF, rosyjskim embargu, problemach dotyczących zdrowia roślin. Poruszona była sprawa uboju zwierząt w gospodarstwach, jak również kwestia wędzenia produktów mięsnych. Mówiono o problemie uodpornienia się bakterii na antybiotyki, co może zagrażać życiu ludzi.

Minister Jurgiel zwrócił uwagę na to, że KE prewencyjnie powiększyła w Polsce obszar objęty ograniczeniami związanymi z występowaniem ASF. Zdaniem ministra taka decyzja była nieuzasadniona. Szef resortu dodał, że dzięki wysokiemu dofinansowaniu działań związanych ze zwalczaniem ASF w Polsce przez KE możliwa jest kontrola nad tą chorobą. Ponadto - jego zdaniem - aby zapobiec rozprzestrzenieniu się wirusa ASF z Ukrainy na terytorium Unii Europejskiej, konieczna jest unijna pomoc dla tego kraju: pozwoli to na wypracowanie rozwiązań zmierzających do przygotowania programu zwalczania choroby, który mógłby być współfinansowany z budżetu UE.

Komisarz Andriukaitis poinformował, że docenia wysiłek Polski w zwalczanie wirusa ASF, podkreślając jednocześnie, że dla KE najistotniejszą kwestią jest niedopuszczenie do rozprzestrzeniania się wirusa na terenie Unii. W związku z tym KE prowadzi działania prewencyjne w celu zapewnienia wysokiego poziomu bioasekuracji.

W kwestii dotyczącej rosyjskiego embarga minister Jurgiel wskazał, że Polska podtrzymuje swoje dotychczasowe stanowisko, że jakiekolwiek ponowne otwarcie rynku rosyjskiego musi dotyczyć wszystkich państw UE w myśl europejskiej solidarności. Komisarz Andriukaitis podzielił w tym względzie zdanie polskiego ministra.

Jeżeli chodzi o zdrowie roślin - podał resort - polski minister zwrócił się z prośbą do komisarza Andriukaitisa o uwzględnienie polskich propozycji dotyczących dalszych uproszczeń w wysyłce ziemniaków z Polski na rynek UE przy zapewnieniu bezpieczeństwa fitosanitarnego przesyłek. Wdrożenie tych rozwiązań pozwoli polskim producentom ziemniaków na konkurowanie na rynku europejskim i ograniczy nielegalny wywóz ziemniaków z Polski.

Minister Jurgiel poruszył też sprawę uboju zwierząt w gospodarstwach, ponownie zwracając uwagę na proponowane przez Polskę rozwiązania w prawie unijnym. Mają one umożliwić przyjmowanie przez zainteresowane państwa członkowskie UE przepisów krajowych, które zezwalałyby na ubój w gospodarstwie zwierząt kopytnych (świnie, owce, kozy, bydło, konie oraz zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych) i sprzedaż pozyskanego z nich mięsa na rynki lokalne bezpośrednio konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym.

Minister poinformował też komisarza, że Polska będzie wnioskowała o przedłużenie derogacji (czasowego odstępstwa - PAP) dotyczącej produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do wymagań w kwestii wytwarzających się w procesie wędzenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Komisarz zapowiedział pozytywne rozpatrzenie polskiej prośby.

Od września 2014 r. obowiązują w UE przepisy ograniczające zawartość WWA w wędzonych wędlinach i rybach. Polska przekracza te normy, KE zgodziła się jednak na odstępstwo od tych norm. Minister rolnictwa wydała wówczas rozporządzenie, na mocy którego do 31 sierpnia 2017 r. można produkować i sprzedawać na terytorium Polski produkty mięsne wędzone tradycyjnie.

Komisarz Andriukaitis zadeklarował również poparcie KE dla wysiłków państw członkowskich UE w poszerzaniu dostępu do rynków państw trzecich - poinformował resort w komunikacie. (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA