REKLAMA

Min. Jurgiel spotkał się z komisarzem UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności

Redakcja - Prawo i Finanse
14.05.2016
chat-icon 0

Problemy związane z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz rosyjskim embargiem były tematem piątkowej rozmowy ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem - poinformował resort rolnictwa.

PAP / Bartłomiej Zborowski
REKLAMA

Problemy związane z afrykańskim pomorem świń (ASF) oraz rosyjskim embargiem były tematem piątkowej rozmowy ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela z unijnym komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem - poinformował resort rolnictwa.

Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenis Andriukaitis przybył z wizytą do Polski na zaproszenie ministra rolnictwa.

Piątkowe spotkanie poświęcone było tematyce związanej głównie sprawom bezpieczeństwa żywności - jak podał resort, rozmawiano m.in. o zwalczaniu wirusa ASF, rosyjskim embargu, problemach dotyczących zdrowia roślin. Poruszona była sprawa uboju zwierząt w gospodarstwach, jak również kwestia wędzenia produktów mięsnych. Mówiono o problemie uodpornienia się bakterii na antybiotyki, co może zagrażać życiu ludzi.

Minister Jurgiel zwrócił uwagę na to, że KE prewencyjnie powiększyła w Polsce obszar objęty ograniczeniami związanymi z występowaniem ASF. Zdaniem ministra taka decyzja była nieuzasadniona. Szef resortu dodał, że dzięki wysokiemu dofinansowaniu działań związanych ze zwalczaniem ASF w Polsce przez KE możliwa jest kontrola nad tą chorobą. Ponadto - jego zdaniem - aby zapobiec rozprzestrzenieniu się wirusa ASF z Ukrainy na terytorium Unii Europejskiej, konieczna jest unijna pomoc dla tego kraju: pozwoli to na wypracowanie rozwiązań zmierzających do przygotowania programu zwalczania choroby, który mógłby być współfinansowany z budżetu UE.

Komisarz Andriukaitis poinformował, że docenia wysiłek Polski w zwalczanie wirusa ASF, podkreślając jednocześnie, że dla KE najistotniejszą kwestią jest niedopuszczenie do rozprzestrzeniania się wirusa na terenie Unii. W związku z tym KE prowadzi działania prewencyjne w celu zapewnienia wysokiego poziomu bioasekuracji.

W kwestii dotyczącej rosyjskiego embarga minister Jurgiel wskazał, że Polska podtrzymuje swoje dotychczasowe stanowisko, że jakiekolwiek ponowne otwarcie rynku rosyjskiego musi dotyczyć wszystkich państw UE w myśl europejskiej solidarności. Komisarz Andriukaitis podzielił w tym względzie zdanie polskiego ministra.

Jeżeli chodzi o zdrowie roślin - podał resort - polski minister zwrócił się z prośbą do komisarza Andriukaitisa o uwzględnienie polskich propozycji dotyczących dalszych uproszczeń w wysyłce ziemniaków z Polski na rynek UE przy zapewnieniu bezpieczeństwa fitosanitarnego przesyłek. Wdrożenie tych rozwiązań pozwoli polskim producentom ziemniaków na konkurowanie na rynku europejskim i ograniczy nielegalny wywóz ziemniaków z Polski.

Minister Jurgiel poruszył też sprawę uboju zwierząt w gospodarstwach, ponownie zwracając uwagę na proponowane przez Polskę rozwiązania w prawie unijnym. Mają one umożliwić przyjmowanie przez zainteresowane państwa członkowskie UE przepisów krajowych, które zezwalałyby na ubój w gospodarstwie zwierząt kopytnych (świnie, owce, kozy, bydło, konie oraz zwierzęta dzikie utrzymywane w warunkach fermowych) i sprzedaż pozyskanego z nich mięsa na rynki lokalne bezpośrednio konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym.

Minister poinformował też komisarza, że Polska będzie wnioskowała o przedłużenie derogacji (czasowego odstępstwa - PAP) dotyczącej produktów mięsnych wędzonych w odniesieniu do wymagań w kwestii wytwarzających się w procesie wędzenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Komisarz zapowiedział pozytywne rozpatrzenie polskiej prośby.

Od września 2014 r. obowiązują w UE przepisy ograniczające zawartość WWA w wędzonych wędlinach i rybach. Polska przekracza te normy, KE zgodziła się jednak na odstępstwo od tych norm. Minister rolnictwa wydała wówczas rozporządzenie, na mocy którego do 31 sierpnia 2017 r. można produkować i sprzedawać na terytorium Polski produkty mięsne wędzone tradycyjnie.

Komisarz Andriukaitis zadeklarował również poparcie KE dla wysiłków państw członkowskich UE w poszerzaniu dostępu do rynków państw trzecich - poinformował resort w komunikacie. (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA