REKLAMA

Mleczarnie pracują pełną parą

Redakcja - Zwierzęta
20.06.2016
chat-icon 0

Polskie mleczarnie pracują z pełną mocą i biją rekordy produkcji mleka i jego przetworów - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

PAP / Paweł Pawłowski
REKLAMA

Polskie mleczarnie pracują z pełną mocą i biją rekordy produkcji mleka i jego przetworów - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W I kwartale w porównaniu z I kwartałem 2015 roku zwiększono produkcję pełnego mleka w proszku o 33 proc.

Zwiększono również produkcję odtłuszczonego mleka w proszku (o 16 proc.), masła i tłuszczów mlecznych (o 14 proc.), serów dojrzewających (o 13 proc.), mleka płynnego przetworzonego (o 11 proc.), suszonej serwatki (o 7 proc.), fermentowanych napojów mlecznych, serów pleśniowych i proszkowanych (o 3-4 proc.), a także serów topionych (o 1 proc.) oraz nieznacznie twarogów.

"Na wzrost produkcji masła i serów dojrzewających wpłynęło wyraźne zwiększenie krajowego spożycia, stymulowanego relatywnie niskimi cenami detalicznymi tych artykułów" - komentują eksperci IERiGŻ. (PAP)

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA