Mocne i słabe strony ziarna kukurydzy w żywieniu trzody chlewnej
W ostatnich latach w Polsce sukcesywnie wzrasta produkcja ziarna kukurydzy. Stanowi ono bardzo dobrą paszę dla trzody chlewnej, która chętnie zjadana jest przez wszystkie grupy wiekowe świń. Ziarno kukurydzy ma sporo zalet, ale też pewne ograniczenia. Przyjrzyjmy im się bliżej.

W ostatnich latach w Polsce sukcesywnie wzrasta produkcja ziarna kukurydzy. Stanowi ono bardzo dobrą paszę dla trzody chlewnej, która chętnie zjadana jest przez wszystkie grupy wiekowe świń. Ziarno kukurydzy ma sporo zalet, ale też pewne ograniczenia. Przyjrzyjmy im się bliżej.

Ceny tucznika nadal bez zmian na VEZG
Przede wszystkim ziarno kukurydzy odznacza się najwyższą wartością energetyczną spośród zbóż uprawianych w Polsce. Dzięki dużej zawartości tłuszczowych kwasów nienasyconych stanowi wysoko odżywcze źródło pożywienia, a przy tym jest lekkostrawna. Dodatkowo ziarno kukurydzy posiada niską zawartość włókna i substancji antyżywieniowych. Dzięki temu chętnie wykorzystywana jest do sporządzania mieszanek paszowych.
Niestety to co stanowi zaletę okazuje się również poniekąd wadą. Duża zawartość tłuszczu w ziarnie kukurydzy niekorzystnie odbija się na jakości i smaku mięsa, pozbawiając słoninę jędrności, a obecny w niej także karoten przyczynia się do zabarwienia tłuszczu na żółty kolor, co nie jest preferowane przez konsumentów. Ujemną stroną ziarna kukurydzy jest również niska zawartość białka, uboga w aminokwasy (tryptofan i lizynę), które trzeba uzupełniać stosując odpowiednie dodatki.

Świnia puławska – opis, charakterystyka, hodowla, cena
Ziarno kukurydzy stanowi dobre źródło pożywienia dla wszystkich grup świń, jednak zawartość śruty kukurydzianej w mieszance powinna być dostosowana do wieku zwierzęcia. Dla prosiąt i warchlaków, które odznaczają się dużym zapotrzebowaniem energetycznym, zawartość śruty z kukurydzy może wzrosnąć nawet 60% przy jednoczesnym zbilansowaniu składu białka.
W późniejszej fazie tuczu zaleca się ograniczenie śruty z kukurydzy do maksymalnego poziomu 20%. Na 2-3 tygodnie przed ubojem najlepiej zupełnie z niej zrezygnować zastępując to zboże żytem, pszenżytem lub pszenicą, które przyczyniają się do uzyskania białej i jędrnej słoniny.
Odpowiednio zbilansowana dieta pokarmowa z udziałem ziarna kukurydzy przyniesie rolnikowi wysokie przyrosty masy ciała świń, zwłaszcza zalecana jest wśród prosiąt i warchlaków. Ograniczenie stanowi na pewno wysoka cena kukurydzy, która często zmusza do zastosowania tańszych rozwiązań, jak zboża jęczmienia czy pszenżyta.
(rzw)

VEZG – styczeń pod znakiem niskich cen tucznika
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.