Producenci pieczywa wiedząc jak ten produkt jest ważny w niemal każdym polskim domu, starają się aby był atrakcyjny nie tylko pod względem wizualnym ale i zapachowym, smakowym oraz fizykochemicznym. Ta jakość została potwierdzona podczas kontroli realizowanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS).
Najpopularniejszym rodzajem pieczywa w Polsce jest chleb pszenny, żytni, lub mieszany (pszenno-żytni, żytnio-pszenny). Konsumenci mogą liczyć też na różnego rodzaju dodatki, takie jak: pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu, serwatkę, miód itp.
W ramach swoich kompetencji Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), od wielu lat prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej pieczywa. Na przestrzeni wielu lat Inspekcja realizowała kontrole na etapie produkcji. Od 2021 roku kontroluje również sklepy.
- Na podstawie wyników kontroli jakości handlowej przeprowadzonych przez IJHARS w latach 2015-2020 u producentów wynika, że cechy organoleptyczne (m.in. barwa, smak, zapach, wygląd) i parametry fizykochemiczne (np. kwasowość, zawartość tłuszczu, cukrów i soli) pieczywa nie budziły większych zastrzeżeń. Inaczej było jednak w przypadku znakowania produktów – informuje w komunikacie prasowym IJHARS.
W zależności od roku w którym przeprowadzano kontrole, nieprawidłowe znakowanie dotyczyło od 28,0 % do 39,9 % skontrolowanych partii pieczywa (II kw. 2015 r. – 39,9 %, I kw. 2017 r. – 30,2 %, III kw. 2018 r. – 32,3 %, II kw. 2019 r. – 28,0 %, I kw. 2020 r. – 28,8 %).
Pieczywo głównie sprzedawane luzem było przedmiotem kontroli jakości handlowej w sklepach w latach od 2021 do 2023. IJHARS informuje, że podobnie jak w przypadku kontroli realizowanych w latach wcześniejszych, badane na etapie sprzedaży detalicznej cechy organoleptyczne i parametry fizykochemiczne pieczywa były zgodne z deklaracjami przedsiębiorców, a także wymogami prawa.
Nieprawidłowe znakowanie, w zależności od roku, kształtowało się jednak na poziomie od 32,7% do 46,1 % ( I kw. 2021 r. - 46,1 %, II kw. 2022 r. - 32,7 %, I kw. 2023 r. – 37,1 %).
Najistotniejsze wykryte przez IJHARS błędy w oznakowaniu pieczywa to:
- stosowanie nieprawidłowego nazewnictwa lub użycie nazw fantazyjnych (np. „chleb zwykły”, „chleb firmowy”, „chleb natura”, „chleb wieloziarnisty”), które nie zawierały odniesienia do rodzaju pieczywa ze względu na użyte składniki (mąki),
- nazwa pieczywa nieadekwatna do składu, np.: ,,chleb razowy", ,,chleb graham" – w sytuacji, gdy mąka razowa oraz mąka graham nie występowały w przewadze w stosunku do pozostałych sypkich składników chleba; ,,chleb pełnoziarnisty" – podczas, gdy w składzie nie dominowały składniki otrzymane z przemiału całego ziarna,
- stosowanie określeń typu „wiejski”, „tradycyjny”, „swojski” w pieczywie produkowanym z wysoko przetworzonych składników i zawierającym substancje dodatkowe,
- brak wykazania w składzie produktu składników alergennych lub ich wyróżnienia za pomocą czcionki, stylu, tła;
- pominięcie w składzie użytych substancji dodatkowych.
IJHARS podkreśla, że prowadzone systematyczne kontrole, poza tym, że wykazują nieprawidłowości, a stosowane sankcje eliminują z rynku pieczywo o niewłaściwej jakości handlowej, to również edukują i podnoszą świadomość wśród podmiotów produkujących lub wprowadzających ten rodzaj żywności do obrotu.
Pełna wiedza o oferowanym produkcie jest niezbędna, aby konsument mógł świadomie wybrać określony rodzaj pieczywa. Dlatego tak ważne są informacje, jakie powinny znajdować się na opakowaniu, a w przypadku pieczywa sprzedawanego luzem informacje, które powinny być umieszczone obok towaru, np. na półce sklepowej.
Z danych przekazanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że średnie miesięczne spożycie pieczywa na 1 osobę w 2022 r. wyniosło 2,5 kg, podczas gdy w 2020 r. 2,7 kg. Troska o jakość pieczywa i jego prawidłowe oznakowanie opłaci się nam wszystkim, bowiem mimo obserwowanej pewnej tendencji spadkowej w spożyciu tej grupy produktów, jest to nadal podstawowy składnik naszej diety.
(rw) Źródło: IJHARS
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.