REKLAMA

MRiRW: Polscy rolnicy przekraczają dozwolone normy glifosatu

Super Visor
28.06.2021
chat-icon 0

Informacje przekazywane przez organizacje społeczne oraz wynikające z wewnętrznych kontroli producentów żywności potwierdzają ponadnormatywne pozostałości glifosatu w uprawach zbóż, gryki i prosa. Zdaniem Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych problem jest na tyle poważny, że może podważyć zaufanie do krajowej żywności, utratę rynków zbytu i zwrot ku surowcom importowanym - alarmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

REKLAMA

Informacje przekazywane przez organizacje społeczne oraz wynikające z wewnętrznych kontroli producentów żywności potwierdzają ponadnormatywne pozostałości glifosatu w uprawach zbóż, gryki i prosa. Zdaniem Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych problem jest na tyle poważny, że może podważyć zaufanie do krajowej żywności, utratę rynków zbytu i zwrot ku surowcom importowanym - alarmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Do MRiRW wpłynęły sygnały ze strony Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych oraz innych firm zajmujących się produkcją i dystrybucją kasz, musli i produktów zbożowych, dotyczące nieprawidłowego stosowania środków ochrony roślin, w tym w szczególności na bazie glifosatu, w uprawach zbóż, gryki oraz prosa.

Problem nielegalnej desykacji, polegającej na suszeniu części zielonych roślin gryki i prosa za pomocą środków ochrony roślin zawierających w swoim składzie substancję czynną glifosat jest w Polsce wciąż bardzo poważny i niestety powszechny, a jego konsekwencje niepokojące.

Problem ten również uderza przede wszystkim bezpośrednio w konsumentów. Kolejne kampanie organizowane przez organizacje społeczne, potwierdzające występowanie w produktach przekroczeń najwyższych dopuszczalnych pozostałości glifosatu, podważają zaufanie do krajowej żywności oraz niweczą wysiłki skierowane np. na promocję kasz, konkurujących m.in. z importowanym ryżem.

Krajowi producenci i przetwórcy żywności wskazują na spadek opłacalności produkcji, związany tak z wycofywaniem skażonych partii z obrotu, jak i z utratą zaufania konsumenta. Problem pozostałości środków ochrony roślin jest istotny także w kontekście eksportu. Przypadki stwierdzania przekroczeń najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości środków ochrony roślin w ramach kontroli przeprowadzanych w państwach, do których eksportujemy towary, może spowodować utratę rynków zbytu w tych państwach.

Problem występowania glifosatu w żywności związany jest nie tylko z działaniami organizacji społecznych. Informacje przekazywane przez te organizacje niestety znajdują potwierdzenie. Wewnętrzne kontrole wprowadzone przez producentów żywności wskazują, iż duży odsetek partii badanych na etapie skupu zawiera pozostałości tej substancji czynnej i jest odrzucany. W tej sytuacji producenci żywności mogą kierować się ku surowcom importowanym.

Aktualnie w rejestrze środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu znajdują się 92 preparaty zawierające w swoim składzie glifosat, w tym 48 przeznaczonych do stosowania w zbożach (pszenica, pszenżyto, żyto, jęczmień). Zgodnie z etykietą stosowania żaden z tych preparatów nie jest jednak przeznaczony do desykacji gryki i prosa.

W ostatnim czasie do etykiet herbicydów z substancją czynną glifosat wprowadzono dodatkowe zapisy, tam gdzie ma to zastosowanie, obejmujące zakaz stosowania na terenach publicznie dostępnych tj. w parkach i ogrodach publicznych, na terenach sportowych, rekreacyjnych, szkół, przedszkoli, żłobków oraz placówek opieki zdrowotnej, a także zmodyfikowano zapisy odnośnie zastosowań przedzbiorczych. Przed każdym zastosowaniem środka ochrony roślin użytkownik tych preparatów powinien zapoznać się z treścią etykiety, tak aby móc prawidłowo ten środek zastosować.

(rpf) jp / Źródło: MRiRW

chat-icon 0

REKLAMA

Polecane

Komentarze (0)

Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.

Zamieszczając komentarz akceptujesz regulamin


REKLAMA

Zobacz więcej

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA