MRiRW: Strategia rozwoju sektora wołowiny
Strategia rozwoju rynku wołowiny opracowana przez sektor „Polska wołowina 2022" została przyjęta 27 kwietnia bieżącego roku.
Strategia rozwoju rynku wołowiny opracowana przez sektor „Polska wołowina 2022" została przyjęta 27 kwietnia bieżącego roku.
W grudniu 2016 r. branża podpisała porozumienie „Polska wołowina 2022", podejmując się opracowania i wdrożenia strategii rozwoju sektora wołowiny na lata 2017–2022.
Wypłata pomocy na zakup buhajów
Jak informuje resort rolnictwa, celem porozumienia jest wspólne działanie dla trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora. Najważniejsze cele, które będą realizowane to przede wszystkim podniesienie ceny, obniżka kosztów, zwiększenie wartości dodanej oraz promocja polskiej wołowiny.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapewnia, że będzie ściśle współpracować z sektorem w zakresie wdrożenia przyjętej strategii. Zapowiadane też są konferencje poświęcone tej strategii.
Więcej upraw zostanie objętych dopłatami do składek ubezpieczenia
Do udziału w tych spotkaniach zaproszeni zostaną hodowcy, przetwórcy, jak również przedstawiciele ośrodków doradztwa rolniczego oraz świata nauki. Sytuacja na rynku wołowiny Pogłowie bydła ogółem w grudniu 2017 r. liczyło w Polsce 6 036 tys. sztuk, o 1,1% więcej niż przed rokiem.
Liczebność młodego bydła w wieku 1–2 lat zwiększyła się o 1,9% w porównaniu z grudniem 2016 r. Pogłowie bydła w wieku powyżej 2 lat wzrosło o 1,5%, w tym krów – o 1,6%, a liczebność cieląt zmniejszyła się nieznacznie – o 0,3%.
Największy udział w krajowym pogłowiu bydła miały województwa: mazowieckie (18,6%), wielkopolskie (16,6%) i podlaskie (16,5%). W woj. mazowieckim i podlaskim, w odniesieniu do grudnia 2017 r., pogłowie wzrosło odpowiednio o 2,2% i 3,4%, a w woj. wielkopolskim odnotowano niewielki spadek (o 0,4%).
Wzrost krajowego pogłowia bydła, zwłaszcza młodego w wieku 1–2 lat, świadczy o rozwoju mięsnego kierunku chowu. IERiGŻ – PIB prognozuje, że w czerwcu 2018 r., przy przewidywanym wzroście pogłowia bydła opasowego, pogłowie bydła ogółem może wynieść około 6,2 mln sztuk.
Choroba niebieskiego języka (BT) – Główny Lekarz Weterynarii dementuje fake news
Produkcja żywca wołowego w Polsce w 2017 r. na skutek utrzymującego się wzrostu pogłowia młodego bydła i korzystnych warunków chowu, mogła wynieść około 1 050 tys. ton (543 tys. ton mpc.), tj. o około 8% więcej niż w roku 2016.
Biorąc pod uwagę stan pogłowia pod koniec 2017 r. oraz wzrost cen skupu żywca rzeźnego w drugim półroczu 2017 r., można przypuszczać, że w 2018 r. nastąpi dalszy, ale mniej dynamiczny wzrost produkcji wołowiny. IERiGŻ – PIB prognozuje, że w 2018 r. produkcja żywca wołowego wyniesie około 1 065 tys. ton (ponad 550 tys. ton mpc.) i będzie o około 2% większa niż w 2017 r.
42 krowy zginęły w wyniku pożaru
Siłą napędową pozytywnych zjawisk na polskim rynku wołowiny jest dynamicznie rozwijający się eksport. Polska wołowina jest konkurencyjna cenowo na rynku unijnym, co sprzyja wzrostowi jej eksportu. W 2017 r. z kraju wywieziono 483 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 11% więcej niż w 2016 r.
Wzrósł eksport mięsa (o 12%) i przetworów (o 5%), a zmalał żywca (o 24%). Przychody ze sprzedaży asortymentu wołowego i cielęcego wyniosły 1,5 mld EUR i były o 16% większe niż w 2016 r. Większość eksportu była kierowana do krajów Unii, przede wszystkim do Włoch, Niemiec i Holandii (11%). Wśród krajów nienależących do UE importerami z Polski były: Izrael oraz Bośnia i Hercegowina i Turcja.
(rpf) Paweł Pąk / MRiRW
Gliceryna jako dodatek do pasz dla zwierząt – jakie przynosi korzyści?
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.