Mszyce w oziminach przyczyniają się do zagrożenia żółtą karłowatością jęczmienia.
W tym roku oziminy atakowane są bardzo intensywnie przez mszyce, które jak powszechnie wiadomo, stwarzają zagrożenie w postaci choroby wirusowej o nazwie „żółta karłowatość jęczmienia”.
W tym roku oziminy atakowane są bardzo intensywnie przez mszyce, które jak powszechnie wiadomo, stwarzają zagrożenie w postaci choroby wirusowej o nazwie „żółta karłowatość jęczmienia”.
BYDV – Barley Yellow Dwarf Virus jest ogromnym problemem od dziesięcioleci w Europie zachodniej, USA i Australii, gdzie choroba ta wywołuje bardzo duże straty plonu. W Polsce jej nasilenie obserujemy od kilkunastu lat.
Kiedy siać pszenicę ozimą?
Objawy porażeniem wirusem są bardzo różnorodne i zmienne, co może skutkować trudnością we właściwej ocenie sytuacji. Mszyce będące wektorami wirusa, atakując oziminy, mogą powodować szkody w formie bezpośredniej – wysysając soki roślinne przez co rośliny zostają pozbawione wartościowych składników pokarmowych oraz pośredniej – poprzez przenoszenie wirusów roślinnych.
Mszyce mają specyficzny system pokarmowy umożliwiający złożony rozwój wirusa w swoim organizmie. Żerując pobierają różne substancje z sokiem roślinnym z traw dzikorosnących, które w ich przewodzie pokarmowym stają się wirusami. Mszyce wstrzykują je następnie zdrowym roślinom. W ten sposób zasiedlają między innymi zboża.
Jesienne przebarwienia liści rzepaku to nie zawsze efekt niedoborów
Aby zapobiec wyniszczaniu ozimin przez żółtą karłowatość jęczmienia, należy przeprowadzić zabieg zwalczający mszyce. Optymalne temperatury na przeprowadzenie takiego zabiegu to powyżej 10°C. Można jeszcze przeprowadzić oprysk środkami pozwlalającymi na wykonanie zbiegu przy temperaturze rzędu kilku stopni celsjusza. Mało pradwopodobne jest występowanie tak wysokich temeperatur w najbliższych dniach i tygodniach. Jednak nawet przy zmniejszonej skuteczności możemy jeszcze ograniczyć skalę występowania problemu.
(rup) rp
Zaloguj się lub załóż konto, Twoja nazwa zostanie automatycznie przypisana do komentarza.